Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

STYRING. Der kan også være kaffe og milde drinks i baren. TEGNING: Mette Dreyer
Foto: METTE DREYER /Politiken-Tegning

STYRING. Der kan også være kaffe og milde drinks i baren. TEGNING: Mette Dreyer

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forælderguide: Sådan lærer du din teenager gode alkoholvaner

Det gælder om at udskyde og begrænse drikkeriet, men også om at lytte og styrke relationen.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1. Vær en god rollemodel. Drik ikke alkohol til hverdag. Server aldrig alkohol for unge under 16 år, og sig,de ikke må drikke før.

2. Stå sammen. Tag emnet op på forældremøder og lav aftaler om nul alkohol. Gør det, inden de første elever begynder at drikke.

3. Skab ikke en forventning om, at alle begynder at drikke, fordi det bliver lovligt at købe øl, når man fylder 16 år. Man er ikke forkert, hvis man ikke har lyst.

4. Hav mod til at sige nej og til at sætte begrænsninger, når dit barn begynder at drikke. Stå fast på dine udmeldinger, selv om den unge protesterer og knalder med døren. Dine ord påvirker alligevel. Husk, at målet er at beskytte barnet mod dårlige oplevelser.

5. Giv ikke den unge gratis genstande med hjemmefra for at være flink. Det øger bare indtaget. Fortæl, at det er vigtigt højst at drikke 5 genstande ved samme lejlighed. Flere øger risikoen for ulykker, konflikter, uønsket sex, slagsmål og pinlige episoder markant.

6. Skaf viden om, hvad alkohol gør ved unges hjerne og krop, så du kan forklare, hvorfor du er bekymret. Sørg for at få at vide, hvor den unge tager hen, samt hvem, han/hun er sammen med. Det kan både være med til at begrænse den unges forbrug og de voksnes bekymring.

7. Vær tydelig, men ikke autoritativ eller anklagende. Vis respekt for den unges grænser. Søg dialog, vær nysgerrig, spørg og lyt. Vis, du er ærligt interesseret og gerne vil forstå, hvad der er i spil, og hvad der måske også ligger bag behovet for at drikke.

8. Tal om fordelene ved at turde være sig selv. Diskuter, hvad man får ud af at drikke sig i hegnet. Bliver man bedre til at score? En bedre ven? Mere spændende at tale med? Nej, nej og nej. Gør det, når der er tid og ro – ikke, når den unge er på vej i byen.

9. Pålæg de unge at passe på hinanden, følge hinanden hjem og skaffe hjælp, hvis noget kommer ud af kontrol. Lær dit barn at respektere kammerater, der ikke drikker, og at tage initiativ til fælles aktiviteter, der ikke er koblet op på druk.

10. Slip ikke ansvaret, når den unge begynder på en ungdomsuddannelse, hvor der typisk skrues op for alkoholen. Skab i starten ekstra tryghed ved at tilbyde hjælp med transport og sige, at den unge altid kan ringe efter hjælp. Tilkendegiv over for uddannelsesstedet, at det har et ansvar. Snak med andre forældre.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Herlev og Gentofte Hospital: ’Unges festkultur 2016’, Alkoholdialog.dk med flere.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden