Sukker. Trods krav om at skulle deklarere sponsoreret forskning, skal man som læser af videnskabelige artikler og forskningsresultater stadig være årvågen. Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Sukker. Trods krav om at skulle deklarere sponsoreret forskning, skal man som læser af videnskabelige artikler og forskningsresultater stadig være årvågen. Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Forbrug og liv

Klarlunds klumme: Sukkerets skjulte reklame

I 1960’erne betalte sukkerindustrien videnskabsfolk for at nedtone sukkers skadevirkning på hjerte-kar-systemet.

Forbrug og liv

»Put syltetøj på brødet og drop osten. Drik sodavand og drop mælken«. Sådan lød det i 1990’erne. Budskabet om at spise sukker og droppe fedtet blev sendt på tv i bedste sendetid.

I denne uge kom det frem, at sukkerindustrien i 1960’erne betalte forskere for at sløre sukkers negative virkning på hjerte-kar-systemet. En ny rapport, publiceret i Jama Internal Medicine, bygger på historiske dokumenter og fastslår, at sukkerindustrien fik forskere til at formidle, at fedt alene, og ikke sukker, var årsagen til blodpropper i hjertet.

Tilbage i 1960’erne opstillede to fremtrædende forskere modsatrettede hypoteser om den væsentligste årsag til hjerte-kar-sygdom. John Yudkin mente, at sukkeret var skurken, mens Ancel Keys dæmoniserede fedtet. Befolkningsundersøgelser havde vist, at mennesker, der spiste meget fedtrigt, havde større risiko for blodpropper, men Yudkin påviste i en rapport, der dækkede 41 lande, at mennesker, der spiste meget fedt, også spiste meget sukker. I en lang række videnskabelige artikler argumenterede han og andre forskere for, at et højt indtag af sukker øgede mængden af kolesterol og andre fedtstoffer i blodet og var en medvirkende årsag til hjerte-kar-sygdom.

I kampen mellem sukkeret og fedtet om, hvem der var den største skurk, løb fedtet af med sejren

Men i kampen mellem sukkeret og fedtet om, hvem der var den største skurk, løb fedtet af med sejren. I 1980’erne var der derfor få læger, der mente, at sukker spillede en rolle, og diverse officielle guidelines med sigte på at reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme fokuserede da også udelukkende på at reducere fedtet i kosten.

Der er i dag mange meninger om de helbredsmæssige effekter af tilsat sukker, og det er ikke min hensigt her at gennemgå litteraturen på dette område. Men det er da interessant, at den nye rapport dokumenterer, at sukkerindustrien sponsorerede en vigtig litteraturgennemgang, der blev publiceret i 1965 i det ansete tidsskrift New England Journal of Medicine. Sukkerindustrien havde tilsyneladende indflydelse på, hvilken vægt man tillagde de tilgængelige studier, og havde med stor sikkerhed indflydelse på konklusionen: at fedt alene var årsagen til hjerte-kar-sygdom. I de følgende år fortsatte sukkerindustrien med at finansiere forskning i hjerte-kar-sygdom og andre kroniske sygdomme.

LÆS OGSÅ

Megen forskning er betalt af industrien. Men i modsætning til tidligere skal man i dag deklarere en sådan sponsorering. Alligevel er der behov for at være årvågen som læser. En videnskabelig gennemgang af tilgængelige litteraturoversigter vedrørende medicin konkluderer, at industrisponsorerede studier er mindre gennemskuelige, mindre kritiske og har mere positive konklusioner. Det er således fortsat nødvendigt at se i øjnene, at også videnskabelige artikler kan repræsentere skjult markedsføring.

Kilder

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2548255

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2471609

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=DIET+AND+CORONARY+THROMBOSIS%3A+HYPOTHESIS+AND+FACT+yudkin

http://www.bmj.com/content/333/7572/782

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Bente Klarlund eller Sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden