Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Genbrug. En stor snemand af genbrugstræ byder de handlende velkommen til genbrugslandsbyen Remake Christmas på Nytorv i København. Her vil kunstneren Thomas Dambo og 80 frivillige frem til den 21. december hjælpe forbipasserende med at kreere anderledes julegaver af genbrugsmaterialer.
Foto: Ivan Riordan Boll

Genbrug. En stor snemand af genbrugstræ byder de handlende velkommen til genbrugslandsbyen Remake Christmas på Nytorv i København. Her vil kunstneren Thomas Dambo og 80 frivillige frem til den 21. december hjælpe forbipasserende med at kreere anderledes julegaver af genbrugsmaterialer.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her kan du lave dine egne julegaver af skrald

I genbrugslandsbyen Remake Christmas på Nytorv i København kan man lave julegaver af genbrugsmaterialer.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke en eneste ret vinkel i det lille hus. Overalt på bordene ligger der små dippedutter og skæve dimser, og det summer af heftig af aktivitet.

Dog er det ikke julemandens værksted, men et træhus på Nytorv i København. Væggene er ikke bygget af brunkagedej, men kasseret træ fra byggemarkedet Stark.

»Prøv lige at se den her«, siger en pige, mens hun holder en julekurv dekoreret med garnstumper op for sin lærer.

I genbrugslandsbyen Remake Christmas er to syvende klasser fra Hedegårdenes Skole i Roskilde i fuld gang med at forvandle deres medbragte skrald til julegaver.

Frem til 21. december vil der hver dag være forskellige gratis workshops, hvor skoleklasser og forbipasserende kan komme og kreere gaver af genbrugsmaterialer.

Foto: RIORDAN BOLL IVAN

»Mine elever var noget skeptiske i starten, men prøv og se dem nu. Der er ikke en eneste, der har mobilen fremme«, siger Carina Hentrich, der er klasselærer for 7.y.

Fuglehus af genbrugstræ

Det er genbrugskunstneren Thomas Dambo, der sammen med en hær af frivillige har bygget de otte huse. Tilsammen udgør de en lille oase midt på Strøget, eller »overforbrugets højborg«, som Thomas Dambo kalder det:

»Jeg vil gerne vise folk, at affald faktisk kan have en værdi«.

Alle husene er opført af genbrugsmaterialer. Selv taget er flækket sammen af gamle bannerreklamer, som har hængt i bybilledet.

»Derovre kan man klippe julepynt af et gammelt gulvtæppe fra Forum, i det hus kan man lave et fuglehus af genbrugstræ, og herovre kan man designe sin egen T-shirt af en af de over 2.000 kasserede T-shirts, vi har fået fra Roskilde Festival«, siger han og peger rundt på pladsen.

Byt en gave

I landsbyens byttebod kan man bytte sidste års ubrugte julegaver. Her har Poul Madsen lige fundet en bog om kortspil, som han tænker at give til sin søster.

»Jeg kom helt tilfældigt forbi på vej ned i Fætter BR, og så havde jeg de her sokker, som jeg alligevel ikke skulle bruge til noget«, siger han.

På hylderne i bytteboden ligger der alt fra diskokugler til havestole og en udstoppet fugl. Ideen er, at alle skal bidrage med materialer til byen.Skoleklasser kan eksempelvis komme med plastiklåg fra deres skolemælk, og butikkerne på Strøget kan donere ting, som alligevel skulle smides ud.

»Det her projekt kommer ikke til at redde verden, men jeg gerne give folk en sjov oplevelse med deres affald og vise dem, at det godt kan betale sig at genanvende ting i stedet for altid at købe og smide ud«, siger Thomas Dambo.

Donationsgris

Sidste år var omkring 30 skoleklasser og i alt 22.000 mennesker forbi Remake Christmas, da projektet løb af stablen i et enkelt træhus på Nikolaj Plads i København. I år bliver det endnu større.

»Der vil være folk, som sælger smykker lavet af korkpropper, slik med insekter i og tasker af gamle presenninger«, siger Thomas Dambo.

Omkring 80 frivillige står for at holde workshops i løbet af december, og foruden at fabrikere gaver kan man blandt andet øve sig i at spille på hjemmelavede genbrugsinstrumenter og skabe plantekasser sammen med det urbane plantefællesskab Tagtomat, og i træværkstedet kan man kreere sit eget juletræ af genbrugsmaterialer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: RIORDAN BOLL IVAN

Københavns Kommunes genanvendelsespulje, Real Danias Underværker og en række private firmaer på Strøget har sammen med Thomas Dambo finansieret den lille landsby. Der mangler dog stadig penge i kassen, og ude foran landsbyen står der derfor en stor sparegris af genbrugstræ.

»Det er en meget moderne donationsgris, som også tager MobilePay«, griner Thomas Dambo.

Hjemløse juletræssælgere

Den 37-årige genbrugskunstner er ikke bare god til at give folks affald nyt liv. Han har også en unik evne til at involvere andre i sine projekter.

»Jeg har indrettet et hemmeligt rum i landsbyen til en hjemløs, som før boede i busstoppestedet foran burgerkæden Max Burger. Han er vores vagt om natten«, fortæller han.

To hjemløse har fået tjansen som sælgere af de juletræer af genbrugstræ, som folk ikke tager med hjem, og gademusikerne på Strøget er inviteret til at komme og spille på den lille scene i midten af landsbyen.

Foto: RIORDAN BOLL IVAN

»Alle må komme og optræde, så længe de ikke spiller julemusik«, siger Thomas Dambo. I det hele taget er der ikke meget gran eller julemænd i den lille landsby, hvilket er helt bevidst.

»Det er for kedeligt, hvis det hele ser ens ud. Det må gerne være mere folkeligt end det der«, siger Thomas Dambo og peger på menneskemylderet i den julebelyste gågade bagved.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»At okse af sted med et hylende barn slæbende efter sig, mens man er ved at få klaustrofobi og ender med bruge en masse penge på noget ligegyldigt, er ikke sådan, julen skal være. Hvorfor ikke have det sjovt imens?«.

I skilteværkstedet er Clara og Eike netop begyndt på at tegne på et par gamle brædder. Svigerfar skal have et gavekort til havehjælp.

»Jeg synes, det er helt fantastisk, når noget, der har været affald, bliver til kærlighed«, siger Clara.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden