Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
 Som analytiker i Danske Bank kunne Viki Styrbæk godt købe sine børns tøj og udstyr i butikker. Men hun har ikke behov for at give Kaja på snart 7 og Theo på 2 år dyrt mærkevaretøj på - og er glad for de brugte ting i fin stand, hun modtager via rotation.
Foto: Nanna Navntoft

Som analytiker i Danske Bank kunne Viki Styrbæk godt købe sine børns tøj og udstyr i butikker. Men hun har ikke behov for at give Kaja på snart 7 og Theo på 2 år dyrt mærkevaretøj på - og er glad for de brugte ting i fin stand, hun modtager via rotation.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Viki roterer: Jeg har nok sendt ti fulde Ikea-poser af sted

Hun har råd til at købe nyt til sine børn, men Viki Styrbæk er stor tilhænger af mindre forbrug.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg forestiller mig København set fra oven, hvor man kan følge børnetøjet bevæge sig rundt og rundt. Så behøver man ikke producere nyt til hver eneste baby«.

Viki Styrbæk laver cirkelbevægelser med hænderne for at understrege sin pointe.

I omkring tre år har hun været medlem af lokale rotationsgrupper på Facebook med børne- og babygear, senest i Søborg, hvor hun nu bor med sin kæreste og deres to børn.

Gavmilde bedsteforældre

Det betyder, at toårige Theo næsten kun har været iført tøj, som andre babyer og børn har haft på før ham. Og det, han er vokset fra, har hans mor sendt videre ud i verden – sammen med bl.a. et dukkehus og andre legesager, som Theos søster, Kaja, på næsten syv ikke længere bruger.

Det er blevet til en del, fortæller deres mor, for børnene har meget gavmilde bedsteforældre.

»Jeg har nok fået ekspederet ti fyldte poser af de store fra Ikea videre«, siger Viki Styrbæk, som er begejstret for, at folk kommer og henter alt det, hun ikke har plads til.

Har råd til nyt

Men det er kun den praktiske side af det:

»Jeg er meget stor tilhænger af genbrug, og at vi forbruger mindre. Det burde ende med, at vi kun købte ting i god kvalitet og sendte det i rotation, når vi selv var færdige med at bruge det«.

Viki Styrbæk har – med en enkelt uheldig undtagelse – kun modtaget gode ting, som ikke har været særlig slidte.

Som analytiker i Danske Bank har Viki Styrbæk ellers råd til at gå i butikker, når børnenes garderobe skal udskiftes. Men det har hun ikke behov for.

En mærkelig tendens

»Jeg synes, børnetøj er vildt dyrt. Der er da også meget, som er rigtig fint, men der er gået en mærkelig tendens i det. Jeg kunne godt have råd, men jeg arbejder for mine penge og synes ikke nødvendigvis, de skal bruges på dyrt mærkevarebørnetøj. Fint børnetøj bliver en accessory for nogle kvinder. Men hvis man går meget op i det, kommer man også til at signalere til sine børn, at det rigtige tøj er vigtigt«.

Viki Styrbæk understreger, at der ikke er noget velgørenhed over rotationsgrupperne.

Hav respekt for modtageren

Det er en vigtig pointe:

»Vi er alle lige. Hvis det skulle handle om ens økonomi, ville jeg så kunne tillade mig at modtage noget? Jeg har fået ting fra nogle med lavere indkomst end mig selv og givet videre til nogle, der tjener mere. Det er ikke afgørende«.

Til gengæld skal man også acceptere, at tøj og ting kan blive slidt op, når det er brugt længe, mener hun.

»Rotation er ikke et affaldssted. Man må vaske og sortere og lægge tøjet pænt sammen i posen, inden man sender det videre. Det er respekt for den, der modtager«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden