Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Birgitte Drud er tangodanserinde - og iværksætter. Hun var ikke i tvivl om, at hun skulle bruge sig selv som fotomodel på de sociale medier i sit produkt, heldragten til hundeluftning, en tur til stranden eller 'en smøg på altanen', som hun siger.
Foto: Ditte Valente

Birgitte Drud er tangodanserinde - og iværksætter. Hun var ikke i tvivl om, at hun skulle bruge sig selv som fotomodel på de sociale medier i sit produkt, heldragten til hundeluftning, en tur til stranden eller 'en smøg på altanen', som hun siger.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

59-årig laver flyverdragter til voksne: »Jeg skal ikke lave mode. Den er til at holde røven varm i«

Birgitte Drud er en rastløs type, der ikke kan se sig selv som pensionist. Ved siden af deltidsjob i en vuggestue, cateringopgaver og tangofestivaller har hun som næsten 60-årig startet et firma, der laver fikse flyverdragter til voksne kvinder.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad gør en kvinde, der har sværget til kedeldragter i alle afskygninger gennem 30 år, når hun pludselig begynder at blive stoppet på gaden af andre kvinder, der må vide, hvor hendes smarte vinterdragt er købt? Hun tænker, at her er en tendens – og en forretningsmulighed. Hun designer selv en cool heldragt til det danske klima, finder en lille producent af arbejdstøj til offshoreindustrien i Riga til at sy den – og åbner en webbutik.

»Lige den kedeldragt fra et militært overskudslager havde jeg fundet på eBay i USA. Men jeg kunne høre på mange af dem, der spurgte til den, at de ikke kunne overskue at købe noget, de ikke havde prøvet, på en amerikansk hjemmeside«, fortæller Birgitte Drud, 59 år, om baggrunden for firmaet Druds Coveralls.

Har altid haft mange bolde i luften

Dermed er hun blevet en af de plus 55-årige, der i stigende grad dukker op i Erhvervsstyrelsens virksomhedsregister. Fra 2013 til 2016 er andelen i denne aldersgruppe steget fra 9 procent til at udgøre 13 procent af registreringerne - mange af dem som iværksættere.

Oprindeligt er hun læreruddannet, men hun har også læst kunsthistorie og haft flere undervisnings- og lederstillinger på kunst- og designhøjskoler. Og så har hun løbende sat ting i værk – f.eks. arrangeret tangofestivaler gennem 20 år og været medejer af et kunstgalleri i Bredgade, der måtte lukke under finanskrisen.

»Det bevæger mit sind, når jeg hører om nogen, der starter noget fra scratch i en kælder og begår en masse fejl i begyndelsen. For eksempel Johan Bülows lakridser. Det er sindssygt inspirerende«, fortæller hun og uddyber:

»Jeg får mange ideer, jeg er rastløs og har ikke en familie, jeg skal servicere. Og så passer det godt til mit temperament at være selvstændig. Jeg er typen, der gerne vil lave tingene om og gøre alting bedre. Så er det den største fornøjelse selv at kunne tage beslutningerne«.

Kom i gang efter fyring

Ideen at sælge varme og samtidig smarte kedeldragter til danske kvinder fik luft under vingerne, da Birgitte Drud i 2015 stod uden job. Hun havde i et par år været sekretariatsleder, underviser og kogekone i kursusvirksomheden DesignLab Råstof, der udbød netop iværksætterkurser til ledige arkitekter og designere.

Men den lukkede, da støttemidler fra EU slap op, og en arbejdsmarkedsreform satte en stopper for, at akademikere på dagpenge kunne tage den slags kurser i iværksætteri, som ellers kunne være vejen ud af ledighed.

»Jeg havde sparet nogle penge op og tænkte, at nu skulle det være«, siger Birgitte Drud, der har fået hjælp af flere designere i sit netværk, blandt andet til at få syet en prototype af coverall’en op – hvorefter blandt andet dragtens for blev justeret:

»For i de første forsøg kom man til at ligne en Michelin-mand med en Michelin-mand udenpå«.

De første modeller lå salgsklare i november sidste år. Birgitte Drud har solgt dem gennem sin netbutik – også til udlandet – og markedsføringen har hun brugt de sociale medier til, f.eks. med billeder af sig selv og sin lille mops, Bobcat, på Instagram.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det skal være happy hour og overskudsagtigt, så jeg skulle ikke have fotos af en anorektisk 15-årig, der står og ser sur ud«, forklarer hun.

Mange har benyttet sig af muligheden for at prøve sig frem til den rette størrelse hjemme hos hende privat, og derfor ved hun, at kunderne spænder fra unge piger til modne damer.

»Jeg har faktisk fået en fokusgruppe uden at røre en finger«, siger hun.

Flere jobs ved siden af

Mens virksomheden Druds Coveralls langsomt tager form, lever indehaveren dels af en deltidsstilling som pædagogmedhjælper i en vuggestue – et job, hun er meget glad for – dels af catering til private og virksomheder. Og så bager hun hver morgen boller til den lokale café.

Birgitte Drud bor billigt i en lille andelslejlighed, hun går i genbrugstøj, har ingen bil og bruger stort set kun penge på at danse tango, siger hun. Men hun har det godt:

»Jeg håber, at jeg på et tidspunkt kommer til at kunne leve af mit firma. Forretningsmæssigt bliver jeg mere og mere begavet. Men jeg skal ikke til at lave mode. Mine coveralls er funktionstøj, de er til at holde røven varm i«, siger hun med et grin og fortæller, at næste skridt er en lettere variant af dragten. Og så skal hun have udviklet et net af forhandlere.

For Birgitte Drud selv er der ikke noget mærkeligt i at springe på hovedet ud i egen virksomhed som næsten 60-årig. Det kan man sagtens gøre, hvis man pludselig får øje på en mulighed, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Stoltheden er drivkraft

»Men jeg har også kun mig selv at være ansvarlig overfor. Mange på min alder har jo børnebørn og er i relationer, hvor de bruger energien til noget andet end at få gode ideer«.

Men den økonomiske usikkerhed er et vilkår, man må tage med som iværksætter, sammen med søvnløse nætter og tvivl om det projekt, man har sat i gang, understreger Birgitte Drud. Drivkraften er til gengæld, at man bliver utrolig stolt, hver gang man overvinder en ny forhindring. Derfor er pension er ikke noget, hun har i tankerne, selv om hendes årgang stadig kan gå på efterløn om tre år.

»Nej, jeg kan ikke se, hvad jeg skulle lave som pensionist – og jeg har heller ikke råd til det«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden