Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Nanopartikler fra spraydåse kan udgøre en risiko, da små partikler kan trænge dybt ned i lungerne. Ellers har myndighederne ikke grund til at tro, at nanoprodukter, der kan købes i detailhandlen, kan være farlige for menneskers sundhed. Foto: Finn Frandsen

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nanopartikler i spray kan være sundhedsskadelige

Forbrugere kan ikke vide, om der er nanomaterialer i de varer, de køber. Forbrugerrådet Tænk efterlyser lovpligtig deklaration.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1) Nanoteknologi kan blive en gevinst for samfundet, men hvad ved myndighederne egentlig om emnet?

Folketinget iværksatte i 2012 en indsats, der skulle få bedre styr på nano. Det førte til 30 rapporter om nanomaterialer, især i kemiske stoffer, fødevarer, lægemidler og på arbejdspladser. Når det gælder privatforbrug, anvendes nanomaterialer blandt andet i maling, bildæk, elektronik, rengøringsmidler, produkter til overfladebehandling, sportsartikler, tekstiler og kosmetik.

Nanopartikler kan trænge dybt ned i lungerne og forårsage betændelse, som kan udvikle sig grimt

2) Kan man som forbruger se, om der er nanomaterialer i de produkter, man køber?

Nej, der er ikke deklarationspligt. Undtagelsen er kosmetik, hvor der siden 2013 har været deklarationspligt (EU-regel). Danske virksomheder, der markedsfører importerede eller producerede varer med nano, skal indberette dem til det nationale nanoproduktregister.

3) Vil produkter, der måtte være skadelige, blive opfanget her?

Finn Pedersen, funktionsleder i Miljøstyrelsen: »Der er mange undtagelser fra indberetningspligten, og erfaringen viser, at importører kan have svært ved at finde ud af, om importerede varer indeholder nanomaterialer eller ej, så registret har sine begrænsninger. Hidtidig forskning har dog ikke givet grund til at tro, at nanoprodukter, der kan købes i detailhandlen, kan være farlige for menneskers sundhed, så længe nanomaterialet ikke frigives til luften. Nanopartikler kan trænge dybt ned i lungerne og forårsage betændelse, som kan udvikle sig grimt. Generelt skal man være forsigtig med at inhalere imprægneringsmidler og andre former for spray«.

4) Skader nanomaterialer miljøet?

Finn Pedersen: »Det afhænger især af, hvad nanomaterialet er lavet af. En sølvmønt i jorden, er ikke giftig, men hvis sølv bliver opløst i vand, dannes der sølvioner, som er giftige. Jo mindre partikelstørrelse, jo hurtigere opløsning og jo større udvaskning. Miljøstyrelsen har to gange forsøgt at finde tøj med nanosølv, men har endnu ikke påvist noget. Nanopartikler er så små, at man ikke kan se dem i mikroskop«.

5) DTU bestyrer en nanodatabase med cirka 2.500 konkrete produkter. Hvordan findes disse?

Anders Baun, professor i risikovurdering af nanomaterialer, DTU: »Vi laver strukturerede internetsøgninger og tager producentens ord for pålydende. Siger de, at det er brugt nano, så kommer produktet med i nanodb.dk. Vi tjekker ikke produktet med analyser eller lignende«.

6)Kan det tænkes, at producenter er tilbageholdende med at oplyse, hvis der er nanomaterialer i et produkt?

Claus Jørgensen, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi: »Da nano var hot for nogle år siden, fremhævede producenter det ofte, men de er blevet mere tilbageholdende, efter at der er stillet spørgsmål ved, om man ved nok om eventuelle skadevirkninger. Forbrugere er i dag afhængige af producenternes ærlighed. Deklaration bør derfor være lovpligtig for alle produkttyper, så man kan foretage et oplyst valg«.

7)Er der set med forbrugerøjne mest grund til begejstring eller bekymring?

Claus Jørgensen: »Forbrugerrådet Tænk er ikke imod nanoteknologi, der kan føre til bedre medicin, bedre solceller og bedre produkter i det hele taget. Vores bekymring går på, hvis produkter kastes ud på markedet, selv om man ikke ved nok om eventuelle konsekvenser. Vi har jo lært, at kemikalier, som blev anset for at være fantastiske, 20-30 år senere viste sig at have skadelige effekter«.

Hvor ingen kilde er angivet, bygger svaret på oplysninger fra Miljøstyrelsens hjemmeside.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden