Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Styr uden om skadelig kemi i dine hverdagsprodukter

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

SÅDAN BEGRÆNSER DU UØNSKET KEMI I PLAST:

Vælg miljømærkede produkter som Blomsten og Svanen, hvor du kan. En  del plastprodukter er miljømærkede.

Prioriter varer fremstillet i EU-lande, hvor der – modsat mange andre steder i verden – er regler, så det kræver godkendelse at anvende nogle særligt problematiske stoffer til produktion.

Regn med at der er en sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Spørg forhandleren om varen indeholder stoffer fra EU's liste over stoffer, der er mistænkt for f.eks. at være kræftfremkaldende eller skadelige for forplantning eller arveanlæg. Man har ret til at få svar i løbet af 45 dage.

Lugter legetøj eller andre produkter af plast kemisk, når du får det ud af emballagen, så lad det dampe af udendørs før brug.

Luft ud og fjern støv. Det lyder måske kedeligt, men det kan gøre en reel forskel i forhold til at få afdampede stoffer fra produkter af plast væk fra hjemmet.

Pas på formodninger. En undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at legetøj af træ kan indeholde lige så megen kemi som legetøj af plast, da træ kan være behandlet med lak, maling, olie og lignende

Lad ikke gamle dukker og andet legetøj af blød plast gå i arv, hvis det er fra før 2007, hvor der kom regler for de mest problematiske ftalater.

Drop unødig bekymring. Husk at plast er mange forskellige ting. Der er ikke grund til at tro, at alle produkter af plast er problematiske.

Find mere info om kemi hos Forbrugerrådet Tænk og Kampagnen Tjek Kemien eller Miljøstyrelsens Facebookgruppe ’Hverdagskemi’.

Kilde: Miljøstyrelsen, Forbrugerrådet Tænk

Brug tingene rigtigt. En god melaninskål kan holde i årtiers brug af elpisker, men bør ikke bruges i mikroovn. Foto: Miriam Dalsgaard.
Foto: Miriam Dalsgaard

Brug tingene rigtigt. En god melaninskål kan holde i årtiers brug af elpisker, men bør ikke bruges i mikroovn. Foto: Miriam Dalsgaard.

SÅDAN BEGRÆNSER DU, AT SKADELIGE STOFFER AFGIVES TIL DIN MAD:

Vælg den rigtige type emballage til indpakning og opbevaring af mad. Kig efter glas- og gaffelsymbolet. Brug plasttyper til det, de er beregnet til. Mad skal i frostposer, aldrig skraldeposer.

Rengjorte bokse kan genbruges til fødevarer med samme surhed, fedtindhold og temperatur, men hæld ikke varm suppe i en isbeholder.

Pas især på med varm og fed mad, da varme øger afsmitningen.

Brug i mikroovn kun plastbeholdere, der er beregnet til mikroovn, altså hvor brugsanvisningen tillader det. Brug IKKE skåle af melamin, som er hård/hærdet plast.

Undgå bisfenol A. Vælg produkter emballeret i karton, plast eller glas frem for dåse. Plastflasker til vand/sodavand indeholder ikke bisphenol A, men stoffet kan findes i polycarbonat (beholdere til vandkøling). Et trekantmærke med et syvtal i midten viser, at plasttypen kan indeholde bisphenol A.

Brug plastfilm frem for aluminiumsfolie (sølvpapir) til sure fødevarer, da disse kan opløse aluminium. Brug svanemærket madpakke- og bagepapir. Det må ikke indeholde fluorstoffer, der mistænkes for at være hormonforstyrrende.

Plast kan forlænge fødevarers holdbarhed og medvirke til at undgå madspild, så lad agurken blive i plastindpakningen, indtil den bruges.

Find mere info om kemi og fødevarer hos Forbrugerrådet Tænk og Kampagnen Tjek Kemien eller Fødevarestyrelsens Facebookgruppe ’Mad med mindre kemi’.

Kilde: Fødevarestyrelsen, Forbrugerrådet Tænk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden