Selv om børn er kendt for at vende det døve øre til voksnes formaninger, har det faktisk en betydning, at du fortæller dem om risikoen ved at ryge.
Foto: Peter Hove Olesen

Selv om børn er kendt for at vende det døve øre til voksnes formaninger, har det faktisk en betydning, at du fortæller dem om risikoen ved at ryge.

Forbrug og liv

Tips og timing: Sådan taler du med dine børn om rygning

Børn gør dumme ting, når hormonerne kommer buldrende. Her skal forældre tage hul på snakken om rygning, siger forskningsoverlæge.

Forbrug og liv

Drop berøringsangsten, og fortæl dine børn klart og tydeligt, at du ikke vil have, at de ryger, inden de fylder 18 år og dermed er myndige og selv kan bestemme. For selv om børn er kendt for at vende det døve øre til voksnes formaninger, har det faktisk en betydning, at du fortæller dem om risikoen ved at ryge.

Sådan lyder det fra en af Danmarks førende eksperter i rygevaner og rygestop, Charlotta Pisinger, der er ansat som forskningsoverlæge ved Region Hovedstadens Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed.

»Der er evidens for, at de unge forventer, at deres forældre taler med dem om rygning og forbyder dem at ryge. Forældre skal fortælle, at langt de fleste fortryder, at de gik i gang, at det vil skade, og at de ikke vil have, at de unge ryger, så længe de er under 18. Samtlige undersøgelser viser nemlig, at jo mere restriktive forældrene er, jo færre unge begynder at ryge«, siger hun.

Men det er ikke nok med en enkelt løftet pegefinger i ny og næ. Forældre skal i ungdomsårene blive ved med at tale om rygning, så det står krystalklart for ungerne, at det er vigtigt. Det gælder også, selv om forældrene selv ryger og på den måde måske ikke er de bedste forbilleder. Hvis barnet kommer hjem og lugter af røg, bør forældre spørge ind til, om det er deres venner, der ryger, eller om de selv gør det. Det gælder om at finde et toneleje, der både er omsorgsfuldt og bestemt.

Hormonel psykose

Det er forskelligt, hvor modne børn er, så der er intet klart svar på, hvornår forældre skal begynde at sætte grænser om rygning.

»Nogle børn er virkelig fremme i skoene. De har et behov for at eksperimentere og snuse til alt muligt farligt, når de er 12 år, mens alle børn omkring ti år vil sige, at rygning er klamt og ulækkert, og at de aldrig selv vil begynde. Men så kommer hormonerne styrtende i præpuberteten og puberteten. Så er det pludselig enormt vigtigt, hvad det modsatte køn synes om én. De bliver ramt af en hormonel psykose og gør dumme ting«, siger Charlotta Pisinger.

Som hun siger, »er der ingen grund til at prædike om rygningens skadelige virkning over for otteårige«, men forældre skal tage fat på emnet, når børnene begynder at orientere sig ud i verden, hænge ud med venner og gå til fester. Det er typisk der, de bliver introduceret til cigaretter.

»Det kan være en god idé, at forældre på tværs af familier og skoleklasser aftaler, at de giver hinanden besked, hvis de bliver opmærksomme på, at der ryges i gruppen. Nogle forældre vil have en tendens til at forvente, at det er noget, skolen tager hånd om, men forældrene skal leve op til deres ansvar«, siger forskningsoverlægen.

Berøringsangste forældre

Jo tidligere børn og unge begynder at ryge, jo sværere er det for dem at holde op igen. Samtidig tager unge hjerner og organer mere skade af rygning, fordi de ikke er færdigudviklede, siger forskningsoverlægen.

Omkring 14.000 danskere dør årligt som følge af rygning. Forældre behøver dog ikke læse op af statistikker om dødsfald og sygdom. Mere vigtigt er, at de fortæller, at som forældre er det deres opgave at beskytte deres børn, ligesom de bør understrege, at det er ulovligt at købe tobak, når man er under 18 år.

Trods alvoren har en del forældre berøringsangst over for emnet, lyder det fra Charlotta Pisinger:

»Vi har så lidt tid med vores børn, så når vi endelig er sammen, skal børnene være glade, og konflikter skal undgås. Mange vil nødig sætte for mange restriktioner op. Børnene har stor frihed. Derfor er det sværere at være meget håndfast, når de kommer og lugter af røg. Så er det pludselig ikke nemt at sige: »Jeg har sagt klart og tydeligt, at du ikke må ryge; det er ulovligt, og jeg vil ikke have det««.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce