Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

I Danmark bør der ikke være problemer med, at elmålerne registrerer et forkert strømforbrug, siger branchedirektør. (arkivfoto)

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Energiselskaber efter kundestorm: Ro på - intelligente elmålere viser rigtigt

Hollandsk test har påvist store målefejl i intelligente elmålere, men problemet er løst herhjemme, siger branchedirektør.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange danskere fik tilsyneladende kaffen galt i halsen, da de i morges kunne læse Politikens historie om, at intelligente elmålere måske ikke er så smarte endda.

En større hollandsk test har vist, at nogle målere næsten målte et 600 procent højere strømforbrug, end det egentlig var tilfældet.

I Holland har de ligesom i Danmark sat sig for, at alle hjem skal være udstyret med en smartmåler i 2020.

Det smarte ved elmålerne består i, at de selv kan rapportere til elselskabet, hvordan strømforbruget ser ud - så man ikke selv skal kigge efter og indrapportere.

En travl dag for elselskaberne

Hos Dansk Energi bragte historien stor travlhed, fortæller Jørgen S. Christensen, der er forsknings og teknikdirektør. Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark.

»Vores medlemmer har haft mange henvendelser fra forbrugere, og da vi så historien i morges, fik vi også travlt«, fortæller han.

Jørgen S. Christensen maner dog til ro. Han forsikrer, at for langt størstedelen af de 1,8 millioner intelligente elmålere, der findes i Danmark, er der ingen problemer med, at elmålerne løber løbsk.

»Allerede i 2011 fandt man ud af, at nogle intelligente elmålere kunne have den her problematik, og derfor orienterede vi sammen med Sikkerhedsstyrelsen vores medlemmer om, hvordan problemet kan løses. Så de elmålere, der er blevet testet, må være fra før 2012«, siger han og forklarer videre, at softwaren på elmålerne blev opdateret i 2011.

Det betyder, at hvis en intelligent elmåler løber løbsk, er der en alarm, der går i gang.

Et særligt tilfælde

»Men vi har ikke haft mange tilfælde med alarmer, der gik. Der skal noget helt særligt til før, at det sker. Det kræver, at man i huset har nogle særlige apparater - hvis man eksempelvis kun har lysdæmpere tilsluttet sammen med elsparepærer, fordi de bruger strøm på en helt speciel måde«, forklarer Dansk Energis forsknings og teknikdirektør.

Cirka 200.000 danskere har lige nu en intelligent elmåler fra før 2012. Men ifølge Jørgen S. Christensen er der ikke grund til bekymring, eftersom softwaren altså er opdateret.  Derudover er intelligente elmålere produceret efter 2012 konstrueret på en måde, så fejlen ikke kan opstå.

Vask, når elprisen er lav

Han tilføjer, at det smarte ved de intelligente elmålere - udover at de selv kan rapportere til elselskabet - er, at de kan måle elforbruget på timebasis.

»Elpriserne varierer. Når det ikke blæser meget, bliver den dyrere. Med den intelligente elmåler kan man tilrettelægge sit forbrug efter, hvornår det er billigst, og elmåleren sørger for, at man bliver afregnet til den pågældende pris«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden