Lotte Jacobsen dyrker spinning for at modvirke symptomer på overgangsalder hos Fitness World, Gasværksvej, Vesterbro.
Foto: Jens Dresling

Lotte Jacobsen dyrker spinning for at modvirke symptomer på overgangsalder hos Fitness World, Gasværksvej, Vesterbro.

Forbrug og liv

Læge: Overgangsalderen er andet end biologi

Forsker og medlem af Etisk Råd beskriver i ny bog menopausen ikke bare som biologisk fænomen, men i et historisk og kulturelt perspektiv.

Forbrug og liv

Læge Lotte Hvas blev foreslået hormoner af en kollega, da hun kom i overgangsalderen. Hun blev overbevist om, at det var det bedste at gøre for at forebygge alle de sygdomme, der var risiko for at få. Efter et par dage stoppede hun med at tage pillerne. Både fordi der er bivirkninger ved at tage hormoner, og fordi hun undrede sig over, hvorfor hun skulle have medicin mod en proces, der faktisk er helt naturlig.

Myten om overgangskvindens elendighed og problemer med østrogenmangel passede ikke med de raske og velfungerende kvinder, Lotte Hvas mødte i sin lægepraksis og igennem sit forskningsprojekt.

Nu har hun skrevet bogen ’Overgangsalderen – Bedre end sit rygte’, hvor hovedbudskabet er, at overgangsalderen ikke er så slem, som mange måske tror.

»Mange kvinder får aldrig talt med andre om deres overgangsalder. Derfor hører vi ikke alle de gode tilfælde. Jeg siger ikke, at der ikke findes kvinder, der har det skidt. Der findes bare ikke lige så mange, som man har indtryk af«, siger Lotte Hvas, der er læge og forsker ved Forskningsenheden for Almen Praksis, Center for Sundhed og Samfund, KU og har siddet i Etisk Råd i seks år.

Mere end biologi

Bogen udkom 8. marts, på kvindernes internationale kampdag, og Lotte Hvas kalder sin bog for en »gave til kvinderne«. Ifølge hende er der mange kvinder, der ikke ved, hvad der sker med deres kroppe i overgangsalderen. Det vil hun lave om på.

»Jeg er ked af, at man italesætter overgangsalderen som noget udelukkende besværligt, og at kvinder er bange for at blive ældre«, siger hun.

Dog vil hun heller ikke bagatellisere de gener, nogle kvinder får, og de eksistentielle ændringer, der kan være i kvinders liv.

»Overgangsalderen er en eksistentiel reminder: Jeg er dødelig, jeg har nået en ny milepæl. Og det kan man ikke behandle med hormoner«, siger hun. Derfor tager bogen ikke kun udgangspunkt i den biologiske del af overgangsalderen. Nyt job, skilsmisse, børnene flytter hjemmefra. Store ændringer i den alder kan påvirke kvinderne, ligesom det biologiske gør.

»Vi skal gå væk fra at tænke, at kvinder bare er biologi, og at kvinder er i deres hormoners vold i overgangsalderen. Vi er sociale væsener, og kvinder oplever overgangsalderen forskelligt«, siger hun.

I bogen giver hun et eksempel på, at forskning fra 1980’erne har vist, at japanske kvinder ikke oplevede hedeture, som er et af de mest kendte symptomer ved overgangsalderen i den vestlige del af verden. Forklaringen er en art ’lokal’ biologi, som skabes i sammenhæng mellem livsstilsfaktorer, forskellige medicinske opfattelser og midaldrende kvinders plads i samfundet.

Lotte Hvas understreger, at kvinder, der har store gener på grund af svære hedeture og søvnproblemer, kan have gavn af hormonbehandling, men der skal være en grund – det skal ikke bare være for at »bevare kvindeligheden«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce