Næsten alle danske organisationer sender en del af det tøj, de modtager, til store sorteringsfabrikker som denne i Holland.
Foto: Nanna Navntoft

Næsten alle danske organisationer sender en del af det tøj, de modtager, til store sorteringsfabrikker som denne i Holland.

Forbrug og liv

Få overblikket: Her kan du komme af med dit gamle tøj

De danske organisationer, som arbejder med genbrug af tøj, støtter en bred vifte af socialt arbejde - både i Danmark og i udviklingslandene.

Forbrug og liv

En række danske velgørende organisationer og en enkelt privat virksomhed modtager og sælger brugt tøj. Her er en oversigt over de største danske aktører, og hvad de bruger overskuddet til.

Røde Kors

Overskuddet går til nødhjælp og socialt arbejde, både i Danmark og i udviklingslandene. Røde Kors har cirka 1.500 containere og 245 butikker landet over. Røde Kors eksporterer det tøj, der ikke kan sælges i Danmark, til sorteringsvirksomheder i Tyskland og Holland. Derfra sælges cirka to tredjedele videre til Østeuropa og resten til Afrika. Røde Kors har betinget sig, at sorteringsfabrikkerne ikke videresælger til lande, hvor der for eksempel er risiko for børnearbejde.

Frelsens Hær

Overskuddet går til hjemløse, fattige og udsatte familier i Danmark. Frelsens Hær har containere og genbrugsbutikker over hele landet. Det bedste tøj sælges her i landet, resten eksporteres.

Kirkens Korshær

Overskuddet går til socialt hjælpearbejde i Danmark – blandt andet til varmestuer, herberger, hjemløse, arresthuse og udsatte familier. Det er et princip, at overskuddet fra butikkerne i vid udstrækning bruges i nærområdet. Kirkens Korshær har butikker - men ikke containere – fordelt over hele landet. Kirkens Korshær eksporterer ikke tøj. Det, som ikke kan sælges, sendes til forbrænding.

Blå Kors

Blå Kors Genbrug støtter socialt arbejde for børn af misbrugere, unge fra hjem med alkoholmisbrug og udsatte mennesker i Danmark. Blå Kors har 50 butikker fordelt over hele landet. Blå Kors eksporterer en mindre del  af det modtagne tøj, men sikrer sig, at tøjet ikke bliver solgt videre til steder, hvor der er risiko for, at børnearbejde indgår i processen.

UFF Humana

Overskuddet ved salget af genbrugstøj går til udviklingsselskaber i Guinea-Bissau og Zimbabwe. UFF har cirka 900 containere opstillet, spredt over hele landet, blandt andet på en række kommunale genbrugspladser. UFF sorterer ikke selv tøjet, men videresælger det til sorteringsfabrikker i Tyrkiet, Bulgarien, Litauen og Slovakiet. Herfra kan det ende i genbrugsforretninger i nord eller tøjmarkeder i syd.

Danmission

Overskuddet går til socialt arbejde blandt udsatte i Danmark, Mellemøsten, Asien og Afrika. Danmission har 85 butikker spredt ud over landet. Danmission eksporterer det tøj, som ikke sælges i butikkerne, til sorteringsfabrikker. Herfra sælges det videre til mellemhandlere i Afrika, Mellemøsten og Østeuropa.

Red Barnet

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Har 14 butikker i Danmark. Overskuddet går til arbejdet med at redde, beskytte og styrke de dårligst stillede børn lokalt, nationalt og internationalt. Red Barnet arbejder sammen med en række danske virksomheder om indsamling af børnetøj.

Trasborg

Er en privat virksomhed, som indsamler og eksporterer genbrugstøj, primært til andre europæiske lande og en mindre del til Afrika. Trasborg har 1.700 containere stående, spredt over hele landet, og samarbejder blandt andet med Red Barnet om indsamling af børnetøj og er en af organisationens hovedsponsorer. Trasborg handler direkte med mellemhandlere i Afrika, Mellemøsten og Fjernøsten.

Kommunerne

Flere og flere kommuner indsamler tøj til genbrug. Tjek din egen kommune.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce