Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Nanna Navntoft
Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Røde Kors er klar til at droppe genbrugstøj til afrikanske lande

Hvis de afrikanske lande ikke ønsker genbrugstøj, vil Røde Kors lytte og stoppe forsendelser af tøj.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Røde Kors vil man stoppe med at levere genbrugstøj til afrikanske lande, hvis landene melder ud, at de ikke er interesserede.

Men hjælpeorganisationen tror ikke, at det nødvendigvis vil gavne den afrikanske tøjindustri at slippe for genbrugstøjet.

»Nogle af de rapporter, jeg har læst, siger, at alternativet er, at der til en start vil komme meget billigt tøj fra Asien, inden de selv får produceret det«, siger chef for genbrug i Røde Kors, Tina Donnerborg.

Østafrikanske lande foreslår importforbud

I fredagens Politiken kan man læse, at en sammenslutningen af østafrikanske lande East African Community (EAC) har foreslået et importforbud for brugt tøj og sko.

Foruden Uganda er Kenya, Tanzania, Burundi og Rwanda med i sammenslutningen.

Forbuddet skal ifølge EAC's plan træde i kraft i løbet af 2019 for at genrejse en kuldslået afrikansk tøjindustri.

Men Tina Donnerborg fortæller, at der langt fra kommer enslydende meldinger fra de afrikanske lande.

»Den melding, vi får fra de lande, vi handler med, det er, at de hellere vil have det gode tøj fra Europa, end det billige tøj fra Asien«, siger hun.

Det meste genbrugstøj sælges i danske butikker

Indsamlingen af genbrugstøj er en stor del af danske hjælpeorganisationers virke, og modsat hvad mange danskere måske tror, bliver det ikke uddelt gratis til afrikanske lande.

Langt det meste forsøges solgt i danske genbrugsforretninger, mens resten sendes til et komplekst globalt forhandlernetværk og i sidste ende havner i butikker og på markeder i blandt andet Afrika, hvor det bliver solgt til indbyggerne - og altså ikke givet væk.

I Røde Kors fortæller man, at overskuddet fra de danske genbrugsbutikker udgør en stor del af indtjeningsgrundlaget for dem.

»I bund og grund arbejder vi også for, at man genbruger mere af tøjet i Danmark, fordi jo mindre man skal transportere det, jo bedre er det også for miljøet«, siger Tina Donnerborg.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden