Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Manou har brugt sit 'gemte og glemte' tøj i 323 dage

Politikens genbrugs-challenge er i gang, og læserne viser enten det tøj frem, som de vil bruge eller smide til genbrug. Du kan nå at være med.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg sætter fokus på tøjspild og har i den forbindelse udfordret mig selv: Gå med nye tøjkombinationer hver dag i 365 dage ved at bruge det gemte og glemte tøj i klædeskabet«.

Sådan skriver Manou Messmann, som er ekspert i forbrugeradfærd og rådgiver i modebranchen, til Politiken, efter at kampagnen #stoptøjspild er gået i gang.

»Jeg gik i det samme tøj hver dag og havde en masse liggende, som ikke blev brugt. Men ved at gå med det har jeg fået sagt farvel til det tøj, som er lidt 'lige ved og næsten'«, siger Manou Messmann, som er uddannet i psykologi og kommunikation med særligt fokus på modens betydning.

Samme genbrugs-challenge deltager flere af Politikens læsere i - dog kun med et enkelt stykke tøj.

Cirka hvert tredje stykke tøj i en gennemsnitlig danskers klædeskab har ikke været i brug i et år eller mere. Samtidig er tøjproduktion verdens anden mest miljøskadelige branche, kun overgået af oliebranchen.

For at få gang i tøjet - enten ved at begynde at bruge det, eller sende det videre til genbrug - kommer det inaktive tøj i aktion.

Manou Messmann er nået til dag nummer 323 og slutter ved 365, så nu er det begyndt at tynde ud i mulighederne.

»Der er dage, hvor det virkelig er en pestilens at tage noget på, som jeg ikke har haft på de andre dage. Nogle gange har man bare lyst til gå i sort tøj eller i noget træningstøj. Men så har jeg oplevet, hvordan tøjet har påvirket min dag«, siger Manou Messmann.

Eksperimentet slutter i starten af maj.

Mor overtog hjemmesyet jakke

Andre læsere glæder sig over, at det er blevet in med genbrug. ekliptikarma tilføjer #gårmeddet tøjderpassermig og #nejtilsweatshoptøj - det sidste med henvisning til de fabrikker og systuer, hvor forarmede mennesker under farlige forhold og for meget lav løn syr billigt tøj til forbrugere verden over.

Kontant afsked med ubrugt tøj

Vitafralyngby gør kort proces med tøj, som hun har fundet i skabet.

Lun kjole med for korte ærmer! Ud til genbrug! #stoptøjspild #recirkle #stopwasting

Et opslag delt af Vita Jørgensen (@vitafralyngby) den

På et andet billede viser hun en skjorte frem, og den får salutten:  Helt forkert. Købt på nettet. Hvorfor sendte jeg den ikke retur?, skriver hun og tilføjer et #stopwasting og #recirkle.

Svært at købe ind på nettet

Schoildan har fundet et stykke tøj frem, som han havde håbet så bedre ud i virkeligheden. Det ser ud til at Kirkens Korshær får en festlig skjorte.

Pyt og på, skriver agrukjer om skoene med tegneserieprint. Tøj og sko kan blive dømt ude, hvis det er for ungt eller gammelt til lejligheden.

Retro bliver populært i genbrugsen

roendeanne fremviser en jakke, der bliver et hit blandt de 80'er glade unge i genbrugsbutikkerne.

I kommentarerne kan man se, at et af Annes familiemedlemmer bakker op om, at den skal til genbrug

Retro windbreaker går til genbrug #stoptøjspild #golf️

Et opslag delt af Anne Jakobsen (@roendeanne) den

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden