Forbrug og liv

Manou har brugt sit 'gemte og glemte' tøj i 323 dage

Politikens genbrugs-challenge er i gang, og læserne viser enten det tøj frem, som de vil bruge eller smide til genbrug. Du kan nå at være med.

Forbrug og liv

»Jeg sætter fokus på tøjspild og har i den forbindelse udfordret mig selv: Gå med nye tøjkombinationer hver dag i 365 dage ved at bruge det gemte og glemte tøj i klædeskabet«.

Sådan skriver Manou Messmann, som er ekspert i forbrugeradfærd og rådgiver i modebranchen, til Politiken, efter at kampagnen #stoptøjspild er gået i gang.

»Jeg gik i det samme tøj hver dag og havde en masse liggende, som ikke blev brugt. Men ved at gå med det har jeg fået sagt farvel til det tøj, som er lidt 'lige ved og næsten'«, siger Manou Messmann, som er uddannet i psykologi og kommunikation med særligt fokus på modens betydning.

Samme genbrugs-challenge deltager flere af Politikens læsere i - dog kun med et enkelt stykke tøj.

Cirka hvert tredje stykke tøj i en gennemsnitlig danskers klædeskab har ikke været i brug i et år eller mere. Samtidig er tøjproduktion verdens anden mest miljøskadelige branche, kun overgået af oliebranchen.

For at få gang i tøjet - enten ved at begynde at bruge det, eller sende det videre til genbrug - kommer det inaktive tøj i aktion.

Manou Messmann er nået til dag nummer 323 og slutter ved 365, så nu er det begyndt at tynde ud i mulighederne.

»Der er dage, hvor det virkelig er en pestilens at tage noget på, som jeg ikke har haft på de andre dage. Nogle gange har man bare lyst til gå i sort tøj eller i noget træningstøj. Men så har jeg oplevet, hvordan tøjet har påvirket min dag«, siger Manou Messmann.

Eksperimentet slutter i starten af maj.

Mor overtog hjemmesyet jakke

Andre læsere glæder sig over, at det er blevet in med genbrug. ekliptikarma tilføjer #gårmeddet tøjderpassermig og #nejtilsweatshoptøj - det sidste med henvisning til de fabrikker og systuer, hvor forarmede mennesker under farlige forhold og for meget lav løn syr billigt tøj til forbrugere verden over.

Kontant afsked med ubrugt tøj

Vitafralyngby gør kort proces med tøj, som hun har fundet i skabet.

Lun kjole med for korte ærmer! Ud til genbrug! #stoptøjspild #recirkle #stopwasting

Et opslag delt af Vita Jørgensen (@vitafralyngby) den

På et andet billede viser hun en skjorte frem, og den får salutten:  Helt forkert. Købt på nettet. Hvorfor sendte jeg den ikke retur?, skriver hun og tilføjer et #stopwasting og #recirkle.

Svært at købe ind på nettet

Schoildan har fundet et stykke tøj frem, som han havde håbet så bedre ud i virkeligheden. Det ser ud til at Kirkens Korshær får en festlig skjorte.

Pyt og på, skriver agrukjer om skoene med tegneserieprint. Tøj og sko kan blive dømt ude, hvis det er for ungt eller gammelt til lejligheden.

Retro bliver populært i genbrugsen

roendeanne fremviser en jakke, der bliver et hit blandt de 80'er glade unge i genbrugsbutikkerne.

I kommentarerne kan man se, at et af Annes familiemedlemmer bakker op om, at den skal til genbrug

Retro windbreaker går til genbrug #stoptøjspild #golf️

Et opslag delt af Anne Jakobsen (@roendeanne) den

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce