Man kan bedre præge tøjet og finde sin egen stil, når det er genbrug, mener Anton Håkansson.
Foto: Finn Frandsen

Man kan bedre præge tøjet og finde sin egen stil, når det er genbrug, mener Anton Håkansson.

Forbrug og liv

15-årig genbrugskøber: Jeg vil gerne ligne mig selv, ikke alle andre

Anton Håkansson plejede at gå efter dyre modemærker, men så fik han en fed, brugt jakke.

Forbrug og liv

For 15-årige Anton Håkansson handler det om jagten. Og identiteten. For hvorfor ligne alle de andre, når man kan ligne sig selv?

»Der er dem, der køber det dyreste dyre. Jeg går en anden vej. I min vennekreds er det bare fedt at gå i genbrug. Det fungerer meget, og man kan sætte sit eget præg på det og finde sin egen stil. Det er derfor, jeg gør det«, lyder det fra den selverklærede genbrugsjæger.

Som de fleste teenagere var hans tøjindkøb i høj grad bestemt af moden blandt hans jævnaldrende. Hans første modeminder er præget af mærketøj, dyre modeller og deslige.

»Jeg gik meget i mærketøj tidligere, og det skulle helst være halvdyrt. Ralph Lauren, Hilfiger. Meget gerne stramme bukser og sådan noget. Det hang meget sammen med, hvad andre gik i. Og dengang skulle det være poppet«, siger han med et grin.

»Men så for lidt over et år siden købte min mor en jakke til mig i en genbrugsforretning, og den var enormt fed. Den skilte sig ud, og den var af virkelig god kvalitet. Og der startede det«.

Et fritidsjob og lommepenge holder også bare længere, når en af vennekredsens yndlingsadspredelser er ture i diverse genbrugs- og secondhandbutikker.

Jeg kan købe mere

»Det går jo lige pludselig op for en, at man kan få tre-fire par bukser for den samme pris, som hvis jeg køber et par nye«, siger han og tilføjer hurtigt, at det samtidig giver større frihed til at eksperimentere.

»Jeg kan købe lidt mere, end jeg ellers ville, og så kan jeg eksperimentere og sætte lidt utraditionelle farver og stilarter sammen. Det er en vigtig del af det for mig. I det hele taget går jeg ret meget op i mit tøj, og hvordan jeg ser ud. Jeg tænker faktisk på det hele tiden. Det er måske ikke så sundt, men jeg tror, at man kan skabe meget af sin identitet gennem sit tøjvalg«.

Selv om Anton og kammeraterne mest besøger secondhandbutikkerne i det indre København, så hænder det også, at de tager på ture til Røde Kors og og andre organisationers butikker. Hvor man kan være heldig at finde noget helt unikt.

»Jeg vil nok betegne min egen stil som lidt speciel. Jeg vil gerne ligne mig selv, ikke alle andre. Jeg hader sort-hvid, så der skal farver på. I øjeblikket ser jeg ret meget på sko, og om jeg kan finde nogle sko, man aldrig har set før. Skal jeg have de her mærkelige sko? Ja, det skal jeg da«.

Han anslår, at omtrent 80 procent af hans garderobe består af fund fra genbrugsbutikker. Blandt de resterende 20 procent finder man mest underbukser og strømper. Det foretrækker han stadig at købe fra nyt, siger han skælmsk.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden