Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ditte Marie Larsen modtog en mail, der så ud til at komme fra Apple. Uden nærmere overvejelse opgav hun sine kortoplysninger, hvorefter et udenlandsk firma hævede 1500 euro fra hendes konto.
Foto: Privatfoto

Ditte Marie Larsen modtog en mail, der så ud til at komme fra Apple. Uden nærmere overvejelse opgav hun sine kortoplysninger, hvorefter et udenlandsk firma hævede 1500 euro fra hendes konto.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg er blevet mega paranoid overfor alt, der kommer ind af mærkelige mails«

En svindelmail narrede med troværdige detaljer og layout kortoplysninger ud af Ditte Marie Larsen.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg blev simpelthen fanget på det forkerte ben«.

34-årige Ditte Marie Larsen hoppede i med begge ben, da hun i februar modtog en svindelmail, der udgav sig for at være sendt fra Apple.

Hun havde måneden forinden købt ekstra lagringsplads på iCloud, forud for en ferie til Mexico.

»Jeg ville gerne kunne tage billeder på min ferie, og den ekstra lagringsplads var så billig, at jeg ikke overvejede det to gange«, fortæller Ditte Marie Larsen.

Derfor blev hun forundret, da hun i februar modtog en mail fra Apple, der informerede hende om, at de nu ville opkræve 599 kroner for købet.

I mailen fulgte et link, som hun skulle bruge, hvis hun ville afbestille den ekstra lagringsplads.

Blev fanget i fælden

»Jeg læste mailen i en pause på en travl dag på arbejdet. Den lignede fuldstændigt de mails, jeg plejer at modtage fra Apple«, siger Ditte Marie Larsen.

Ingen advarselslamper blinkede. Og når lagringspladsen nu pludselig var så meget dyrere, ville hun hellere finde en anden løsning. Så hun skyndte sig at afbestille købet med det samme.

»I travlheden tænkte jeg ikke nærmere over, at jeg skulle opgive alle mine kortoplysninger for at annullere købet. Og så klappede fælden«.

Knap halvanden time senere modtog hun en sms fra sin bank, der havde spærret hendes betalingskort. De havde registreret en hævning på 1.500 euro fra en udenlandsk hjemmeside, der så mistænkelig ud.

»I bagklogskabens lys kunne jeg med det samme se, at jeg virkelig havde dummet mig«, siger Ditte Marie Larsen, der priser sig lykkelig over, at banken nåede at spærre hendes kort, før pengene blev hævet.

Hun er langt fra den eneste, der er blevet snydt af svindelmails, falske hjemmesider og konkurrencer. Omkring hver syvende dansker har oplevet at blive snydt på internettet, viser en ny rapport fra Forbrugerrådet Tænk.

Og tendensen er stigende. Fra 2011 til 2016 er antallet af anmeldelser om databedrageri steget fra 647 tilfælde til 22.339.

Troværdigt fupnummer

Ditte Marie Larsen slap uden dyre lærepenge. Men oplevelsen har alligevel sat sig i hende.

»Jeg er blevet mega paranoid overfor alt, der kommer ind af mærkelige mails og sms’er. Overfor venneanmodninger på Facebook fra folk, jeg ikke kender. Oplevelsen har gjort mig ekstra opmærksom«, fortæller hun.

Tidligere har Ditte Marie Larsen været »almindelig skeptisk« overfor mistænkelige mails, der lover millionbeløb, guld og grønne skove til gengæld for kortoplysninger. Hun har ikke haft problemer med at gennemskue, når en mail eller hjemmeside har været falsk. Og hun har ikke kastet om sig med personfølsomme oplysninger.

Derfor skræmmer det hende, hvor professionelle it-svindlerne er blevet i deres forsøg på at snyde penge ud af folk.

»Det var simpelthen så gennemført en mail, jeg fik. Layoutet var rigtigt. Og de vidste præcis, hvad jeg havde købt hos Apple«, siger hun.

»Fremadrettet vil jeg dobbelttjekke alt, der ser det mindste mistænkeligt ud. Men ligesom så mange andre, er det først noget, jeg er blevet rigtig opmærksom på, efter skaden er sket«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden