Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Har du forregnet dig og købt for meget mad, er her masser af tips om, hvordan du kan bruge den og undgå madspild.
Foto: Thomas Borberg

Har du forregnet dig og købt for meget mad, er her masser af tips om, hvordan du kan bruge den og undgå madspild.

Forbrug og liv

Nej, det er ikke kun i julen: Her er 12 tips til at undgå madspild i påsken

Butikkerne sælger en fjerdedel mere mad i påskeugen. Så meget mere spiser vi næppe, så følg disse råd og spar både tid og penge.

Forbrug og liv

Vi køber 24 procent mere mad og drikke ind i påskeugen end i en gennemsnitlig uge, viser tal fra Landbrug & Fødevarer, men så meget mere bliver der næppe sat til livs.

Vil man gerne undgå madspil, er der med andre ord en god chance for gevinst, hvis man husker, at madspil ikke kun hører julen til, men også overbelaster skraldespandene i andre perioder, hvor traditioner og fridage får flere til at mødes om bordets glæder. Som her i påskeugen.

Derfor har bevægelsen Stop Spild Af Mad udformet disse råd:

Start planlægning i god tid. Sørg for at spise ting fra dit køleskab og din fryser, så der er plads til at gemme påskens madoverskud.

Skriv indkøbsliste og læg en plan for rester. En stor del af overskuddet kan gemmes og bruges i nye retter.

Køb ikke mad til 14, hvis I er 8 omkring påskebordet. Tilbered som tommelfingerregel kun tre fjerdedele af, hvad du normalt ville. Så har du reduceret dit madspild, inden du begynder. Alle skal nok blive mætte.

Prioriter datovarer (nedsat pga. af snarlig udløbsdato). Det er billigere, og du hjælper supermarkedet med at undgå madspild.

Styr din indre hamster. Flere mindre supermarkeder har åbent i påsken, så du behøver ikke købe alt i god tid for at være på den sikre side.

Kvalitet frem for kvantitet. Køber man dyrere råvarer af bedre kvalitet, er man tilbøjelig til at smide mindre ud.

Brug mindre størrelse fade og tallerkner på påskefrokostbordet.

Sæt retterne ind i hold. Pak det, der bæres ud, væk, så det kan bruges igen. Det bør ikke stå fremme i mere end 2 timer.

Hold de forskellige madvarer i separate skåle og vent til lige før servering med at mikse delene sammen. Så kan du let pakke det ikke anvendte tilbage i køleskabet og bruge det senere.

Lad ikke maden stå og svede på påskefrokostbordet i flere timer. Sørg for at resterne hurtigt kommer på køl.

Spørg om gæsterne vil have nogle rester med hjem.

Husk at brug resterne. Nogle retter kan spises dagen efter. Mindre rester af kød kan ristes og bruges som topping på suppe eller til biksemad. Sild kan bruges i en god sildesalat. Ost på pizza, i gratiner og i tærter. Grønt kan gemmes på frost til en suppe. Brød kan fryses eller laves til bruchetas eller croutons. Pålæg fryses i flade pakker.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce