Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Næsten hver anden dansker har købt brugt inden for det seneste halve år.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

51-årig genbrugsdronning har 1.200 aktive annoncer i Den Blå Avis

Vi er blevet en nation af genbrugsforbrugere, men det er ikke den grønne bevidsthed, der er drivkraften, viser ny undersøgelse.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er keramikfade og knivsæt, olielamper og træfigurer, grydelapper og dækkeservietter, knagerækker og kommoder.

Der er fiskenet og fiskesnører, julenisser og kagedåser, dameblade og mandeblade, franske frimærker og emaljerede kaffekander, lærebøger og kogebøger - for ikke at glemme en lyserød tissepotte til 40 kroner.

Genbrugsartikler i lange baner.

Hele herligheden er sat til salg på landets største netbaserede markedsplads, dba.dk, af 51-årige Henriette Sjøbeck fra Roskilde, der med mere end 1.200 aktive annoncer tager titlen som en af Danmarks ukronede genbrugsdronninger.

»Jeg elsker tanken om, at mine ting, min mors ting og min mormors ting kan få et nyt liv hos andre mennesker. Det er min drivkraft. Hvorfor dog smide tingene ud, bare fordi vi ikke kan lide dem længere, hvis andre kan få glæde af dem«, siger Henriette Sjøbeck, der med sine mange annoncer og billeder har gjort sig bemærket i det digitale genbrugsland, hvor hun har fået næsten 100 følgere.

Mange køber brugte ting

Det er kun et år siden, at det hele startede, da Henriette Sjøbeck blev bedt om at rydde op i sin mors kælder.

Dernede under jordoverfladen gemte sig en hel verden af glemte, udtjente, smukke, smagløse, forhistoriske, sjove og besynderlige genstande, som hun bare ikke kunne få sig selv til at skrotte og smide ud.

Og Henritte Sjøbeck er ikke den eneste, der er gået genbrugsamok.

Vi er i stigende grad blevet en nation af genbrugsforbrugere, der med stor glæde og appetit shopper rundt mellem digitale og fysiske loppemarkeder og genbrugsbutikker.

Næsten hver anden dansker har købt brugt inden for det seneste halve år. I samme periode har rundt regnet 1,9 millioner voksne danskere aktivt fravalgt fabriksnye produkter til fordel for brugte – det har i snit sparet hver enkelt genbrugsforbruger for 1.615 kroner.

Sådan lyder konklusionen i en ny stor undersøgelse af den cirkulære økonomi, som analyseinstituttet YouGov har udarbejdet for finanskoncernen Nordea.

Punkterer miljøbevidstheden

Undersøgelsen påviser nok en gang, at antallet af genbrugsforbrugere stiger. Men den punkterer også i nogen grad formodningen om, at den omsiggribende genbrugsfeber hænger tæt sammen med den omsiggribende miljøbevidsthed. Kun omkring hver femte dansker peger på hensynet til miljøet som den væsentlige drivkraft, når de køber og sælger brugte ting. Mere end hver anden vil bare gerne gøre en god handel.

»Vi har i den grad taget genbrugstanken til os, og vi kan se, at antallet af genbrugsforbrugere stiger, både når det gælder dem, der køber brugt, og dem, der sælger brugt«, siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.

»I dag er det både smart og moderne at købe brugt – og det er både til børn og voksne. Selv om vi går efter de gode handler, er det i lige så høj grad processen, jagten på det brugte guld, der trækker os ind i et forjættede genbrugsland, hvor tingene også har en historie med sig. Og så tror jeg faktisk, vi er mere miljøbevidste i vores valg, end vi går og tror. Det har nok bare sat sig lidt mere i mentaliteten«, siger hun.

Ifølge undersøgelsen har danskerne købt genbrugsartikler for 2,3 milliarder kroner i løbet af det sidste halve år og sparet i omegnen af 1,5 milliarder kroner på at købe brugt frem for nyt. Og så viser tallene, at genbrugsforbrugeren oftere er en kvinde end en mand, oftere en familie med børn end en uden og oftere yngre mennesker end ældre.

4,3 mio. har et forhold til genbrug

Til gengæld har genbrugsfeberen ikke ramt de velstående med større styrke end de mindre velbeslåede; alle indkomstgrupper er med på bølgen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Den cirkulære økonomi er blevet en ægte folkebevægelse, som man ikke kan stoppe. Kun ganske få – en ud af tyve – vil ikke røre ved genbrug. Hvis vi breder den beregning ud på hele befolkningen, svarer det til, at 4,3 millioner danskere over 18 år har et ’forhold’ til genbrug, mens det kun er omkring 275.000 danskere, der hverken vil købe eller sælge brugte ting. Så man må sige, at genbrugsfeberen har ramt os rent, selv om det stadig er meget begrænsede beløb, vi køber og sælger for«, siger Ann Lehmann Erichsen, der skynder sig at understrege, at feberen for øvrigt også har ramt familiernes yngste medlemmer.

Forældrene køber gerne brugt til deres børn, også tøj, og hvert tredje barn har selv solgt brugt legetøj og andet via genbrugsportaler eller loppemarkeder, fortæller hun:

»Når så mange børn lærer at agere i den cirkulære økonomi, ja, så vil de tage genbrugsforbruget med sig ind i voksenlivet, og den forbrugerbevidsthed vil gavne deres økonomi og miljøet«.

Og konklusionerne i den nye undersøgelse bliver i det store hele bakket op af markedspladsen dba.dk, der selv flere gange har undersøgt danskernes genbrugsvaner.

»I vores analyse kan vi se, at 60 procent af danskerne har handlet brugt inden for det sidste hele år. Det er i meget høj grad ønsket om at gøre en god handel, der motiverer folk til at købe og sælge mere brugt. Men samtidig er det blevet trendy at købe brugt, så det handler både om penge og om at være med på moden«, siger Sofie Folden Lund, kommunikationschef hos dba.dk.

Vi køber for at sælge videre

Her er vurderingen, at genbrug bliver en stadig mere integreret del af især børnefamiliernes forbrugsmønster, og at danskerne i stigende grad tænker over, om det, de køber, kan sælges videre.

»Vi kan blandt andet se, at folk hellere vil købe en ny barnevogn i den dyre ende, fordi den så er nemmere at sælge videre bagefter. Og køber man barnevognen brugt, går man efter den bedste kvalitet, for den kan også sælges videre bagefter. Og når den tendens breder sig, bliver vi jo pludselig en del af en slags deleøkonomi, hvor vi deler tingene frem for bare at bruge og smide væk«, siger Sofie Folden Lund, der til trods for sit daglige arbejde hos dba.dk stadig bliver overrasket over, hvad folk kan sælge til hinanden.

»Den anden dag var der en, der solgte et stykke brugt hæk for en femmer. Selv en flaske parfume, der har været åbnet, kan sælges, alt kan sælges«, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Genbrugsdronning oplever stilstand

Henriette Sjøbeck så gerne, at der kom lidt mere gang i salget.

»Der er lidt stilstand lige nu, men så er min datter og jeg gået i gang med at male nogle kommoder, som vi så også vil prøve at sælge«, fortæller Henriette Sjøbeck, der til daglig arbejder som hjemmehjælper.

»Det bedste, jeg ved, er, når man kan gøre andre mennesker glade med de ting, man har sat til salg. Jeg havde på et tidspunkt sat en rædsel af et bronzespringvand til salg, men så kom der en mand helt nede fra Lolland, som bare syntes, det var det flotteste, og så bliver man bare så glad«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden