Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sebastian, Villads, Karla og Fiona er straks i gang med at snappe og spille, da de får lov at hive mobilerne frem. De vil ikke have for mange skøre kommentarer fra forældrene, men det er dejligt, hvis de hjælper, hvis der opstår problemer på de sociale medier.
Foto: Nanna Navntoft

Sebastian, Villads, Karla og Fiona er straks i gang med at snappe og spille, da de får lov at hive mobilerne frem. De vil ikke have for mange skøre kommentarer fra forældrene, men det er dejligt, hvis de hjælper, hvis der opstår problemer på de sociale medier.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Karla, Fiona, Villads og Sebastian: Vi er jo ikke helt gamle nok, men det er fedt på sociale medier

Børn vil helst have deres eget univers på deres smartphone. Men når de oplever noget ubehageligt, er de glade for deres forældres støtte.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da Karla på 10 år oplevede, at en, hun ikke kendte, skrev »Karla, din fede so« til en af hendes videoer på Instagram, valgte hun at fortælle det til sine forældre.

»Jeg vidste ikke, at der skete mobning på internettet. Mine forældre kunne godt have fortalt mig, at jeg kunne blive mobbet, og at der er nogen, der kan følge mig, som ikke er specielt rare mennesker«, siger Karla på 10 år, der i dag udgør Politikens børnepanel sammen med tre andre fra 4. klasse på Skolen på Islands Brygge. De skal fortælle om, hvordan det er på sociale medier, når man er 10 år, og allerede har haft en mobil i et par år.

Villads, der også er 10 år, fortæller om en situation, hvor flere fra deres klasse fik grimme kommentarer på Instagram. Kommentarer som »Du er grim, tyk, fed«. Men han sagde ikke noget til de voksne.

»Jeg tænkte, det bare handlede om os børn«, siger han.

Karlas og Villads forældre står ikke alene. Der er mange opgaver for forældrene, når deres børn begynder at bruge mobilen, de fleste allerede når de er 8 år, siger lektor Malene Charlotte Larsen fra Aalborg Universitet, AAU, som har forsket i helt små børns introduktion til mobiltelefonen.

»Forældre skal både tale med børnene om, hvordan de selv og andre opfører sig, og kende de forskellige apps og spil, som de gerne vil bruge. Jeg kan godt forstå, hvis forældrene synes, det er en jungle«, siger hun.

Bekymret for mobning

Når børnene har fået mobilen og dermed adgang til sociale medier, kommer forældrenes bekymringerne. Hvem skriver de med? Bliver de mobbet? Føler sig utrygge? Undersøgelser fra forsikringsselskabet Codan har vist, at forældrenes største bekymring er, at deres barn bliver mobbet på de sociale medier, hvor de ikke altid ved, hvem børnene skriver med.

Karla var glad for, at hun delte den grimme kommentar med sine forældre. Men de skal ikke vide alt. Selv om hun gerne vil have sit private rum på de sociale medier, forstår Klara, hvorfor mor og far holder øje med hende. For de ved, hvad hun har oplevet.

»Det er alligevel svært, når jeg er på egen hånd, uden at mine forældre er med, og ved, hvad der sker omkring mig«, siger Karla, som fik sin debut på de sociale medier for 1 år siden.

Hendes profiler på Instagram og det sociale videomedie Musical.ly er begge private nu. Hun har 158 følgere, hun ikke kender. Følgere, hun fik, før hun gjorde sin profil privat, og det er hun træt af nu. Karla synes selv, at det ikke er godt, at fremmede kan se hendes billeder.

For ung til smartphone?

Fiona fortæller, at hun fik sin første mobil som 7-årig. Den kunne hun spille spil på, men ikke ringe og skrive. Nu er hun 11 og bruger snapchat. Det har hendes forældre givet lov til.

»Min mor er også på Snapchat, så hun ved, hvad jeg lægger ud på min historie, men hun kommenterer det ikke«, siger Fiona. En historie – eller story – er et billede eller kort video, som kun éns egne venner kan se. Vennerne kan så se den i 24 timer.

Fiona, Karla og Villads fik deres første smartphone før deres 8-års fødselsdag. Deres mobil kunne ikke så meget andet end at spille, men inden for et par år fik de også en, der kunne ringe og skrive. Sebastian var den sidste i gruppen til at få en.

7 ud af 10 børn får en mobil, før de fylder 10 år, viser en undersøgelse fra TDC Groups i samarbejde med analyseinstituttet YouGov. Og selv om mange sociale medier har en aldersgrænse, får børn ofte profiler meget tidligt. For eksempel skal man være 13 år for at have en facebookprofil. Alligevel har næsten halvdelen af danske 10-12-årige både en profil på det sociale netværk og på Instagram.

Følte I jer gamle nok til at være på sociale medier?

Det er tydeligt, at børnene tænker sig godt om, før de svarer. Både-og, mener Fiona.

»Jeg har godt nok spurgt, om jeg må få Instagram. Det må jeg ikke, de synes, jeg skal være større. Det er fint nok. Jeg ved ikke, hvor gammel jeg så skal være. Men jeg forstår det godt«, siger hun.

Karla siger, at hun egentlig også godt forstår det.

»Vi er jo ikke helt gamle nok, men det er bare fedt på de sociale medier, fordi vi kan snakke med vores venner på en anden måde end sms«, siger hun.

Da Fiona fik Snapchat, sagde hendes forældre, at hun bare ikke skulle lægge ’dumme billeder’ op.

Hvad er dumme billeder?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Alle fire børn vil gerne have ordet.

»Nøgenbilleder«, skyder Karla ind og fniser sammen med Fiona.

Villads har et mere pragmatisk bud. »Lad være med at lægge billeder op af din adresse. Og hvis du er på ferie, skal du ikke lægge det op, for så ved tyve, at du ikke er hjemme«.

»Ja, og når man laver livestreams, skal man aldrig sige sin adresse. Det har min far sagt til mig«, siger Karla.

Likes eller ej

Villads og Sebastian, der også er 10 år, bruger mest Twitter og YouTube. Villads er også på Instagram.

»Over halvdelen af dem, jeg følger, er voksne mænd«, siger Villads, mens han forsøger at skjule sit grin: »Jeg følger omkring 400 fodboldspillere, men jeg følger også mine venner«.

Sebastian følger dem, han er fan af. Dem, han gerne vil have taget et billede med. De to drenge har ikke selv mange opslag på de forskellige platforme. De går heller ikke meget op i, hvor mange likes de får.

»Hvad så, hvis du har mange likes? Instagram handler ikke om likes. Det handler om samvær, hvor du kan snakke med dine venner og ikke behøver at være ansigt til ansigt», siger Villads.

Karla er overrasket over Villads’ udmelding, for hun har det lidt anderledes med likes. De er vigtige for hende.

»Jeg vil gerne have, at folk liker mine billeder, fordi jeg bruger tid på at sætte mit hår og sådan noget. Hvis jeg ikke ser flot ud, får jeg jo ikke nogen likes, og det er ikke godt«, siger Karla.

Dejligt, at forældre er der

Sebastian foretrækker, at hans forældre ved, hvad han laver. En klassekammerat skrev engang »Fuck dig« til ham på et lukket forum, og han fortalte sine forældre om episoden.

»Jeg var glad for, at de hjalp mig. Også fordi jeg vidste, at jeg ikke selv havde gjort noget dumt«, siger Sebastian.

Fiona synes også, det er rart, at hendes mor er på Snapchat og ved, hvad der foregår. Det giver hende en tryg fornemmelse, for så føler hun, at hun ikke kommer til at blive drillet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Karla synes, det kan være pinligt, når mor kommenterer. »Fnullergøj, hvor er du fjollet«.

Det er ikke sjovt, når man er 10 år, og éns venner kan se sukkersøde kommentarer. Med røde kinder fortæller hun, at bare var »så pinligt!«.

Hun har nu siddet på rad og række med sine tre kammerater i snart en time og snakket. Nu skal der løbes, for de fire elever er blevet rastløse og skynder sig tilbage til musiktimen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden