Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Analyse: Følelser skal sælge hpv-vaccine

Sundhedsvæsnet har lært af antivaccinefolket og vil bruge samme midler i ny kampagne, så flere vælger hpv-vaccinen.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvorfor bliver raske, energiske unge kvinder pludselig ramt af uforklarlig invaliderende træthed, hovedpine, besvimelser og svimmelhed?

Og er der en direkte årsagssammenhæng med den hpv-vaccine, som de unge kvinder takkede ja til dage, uger, måneder eller år før lidelsernes opståen?

Det svar får ingen i dag klokken 10 i Sundhedsstyrelsens lokale 501 på Islands Brygge til et af de sjældne pressemøder. Men dagen i dag er ikke almindelig. Og årsagen til pressens indkaldelse er lige så logisk, som den er nødvendig.

For blot få år siden fik otte ud af ti piger i en fødselsårgang de vigtige vaccinestik, der kan beskytte mod celleforandringer, der kan give kræft. Nu er det sølle to ud af ti. Tilslutningen er i frit fald.

Ganske, ganske få læger siger, at de ser signaler på en sammenhæng, som de ønsker undersøgt

Frygten i sundhedsvæsnet er, at mistillid til hpv-vaccinen vil trække resten af det etablerede vitale program med børnevacciner med i faldet. Det kan ingen leve med. Smitsomme sygdomme, der før plagede menneskeheden, er næsten væk fra vores nation. De kan vende tilbage.

Derfor vil fire læger – to mænd og to kvinder – fra Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen i dag svare pressen på alt andet end de to spørgsmål. Lægerne vil alvorstungt tale om, hvor forfærdelig en sygdom livsmoderhalskræft er.

Lægerne skal præsentere den nye længe ventede informationskampagne, som er det etablerede sundhedsvæsens modtræk til hpv-vaccinens død. Og der vil ikke blive lagt fingre imellem. En række kræftsyge kvinders lidelseshistorier skal fylde i film, på plakater og i pjecer, på en ny hjemmeside og en side på Facebook.

Mere mave, mindre hjerne

’Systemet’ har lært af vaccinemodstandere, og hvad der virker på sociale medier: følelser. Ikke for mange videnskabelige nuancer, forbehold og statistisk usikkerhed. Mere mave, mindre hjerne.

Forældre skal forstå, hvad de takker nej til. At de risikerer at ende som mormødre til et barnebarn uden mor. Sundhedsvæsnet har indset, at det er absolut sidste udkald, hvis vaccinen skal reddes.

Stort set alle fagfolk begræder med rette, at hpv-vaccinen ikke længere er et naturligt forældrevalg. Ingen studier har endnu kunnet kæde vaccinen sammen med symptomer som voldsom hovedpine, træthed, svimmelhed og smerter, som plager et par tusind unge kvinder.

Alle fagfolk råber så højt, de kan, at al medicin og vacciner, herunder hpv-vaccinen, kan give bivirkninger. Ingen virkning uden risiko for bivirkning. Men hpv-striden handler ikke om hævelser og voldsom kløen ved vaccinested, ej heller et par erstatningsudløste meget, meget alvorlige, men kendte og accepterede bivirkninger.

Problemet for de syge piger og deres forældre, ja, hele sundhedsvæsnet, er, at ingen læger i ind- eller udland kan forklare, hvad de reelt fejler.

Hpv-debatten handler om hpv-pigerne, som vi alle så dem i TV 2-dokumentaren ’De vaccinerede piger’. Og uanset hvad TV 2 påstår, sad og sidder seerne tilbage med opfattelsen af, at pigernes sygdom stammer fra vaccinen. Dokumentaren hed ikke ’De syge piger’, men ’De vaccinerede’.

Problemet for de syge piger og deres forældre, ja, hele sundhedsvæsnet, er, at ingen læger i ind- eller udland kan forklare, hvad de reelt fejler. Og hvorfor deres liv pludseligt ligger i ruiner.

Alle erkender, at de er syge. Det er ikke indbildt. Lægerne kan bare ikke i deres videnskab se, at årsagen til symptomerne skulle være hpv-vaccinen.

Syge piger og deres forældre føler sig overset af det offentlige sundhedsvæsen. Negligeret. Og med rette. Var de blevet set og hørt, og var det danske sundhedsvæsen bedre til at håndtere diffuse funktionelle lidelser, havde vi nok ikke haft ballanden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hør nu på de syge

De kræver forklaringer i en verden, hvor ingen læger via en blodprøve, røntgenbillede eller særlige undersøgelser af biomarkører kan dokumentere og forklare.

Derfor er vaccinen fortsat den oplagte synder og forklaring for familierne, omgangskredsen og alle dem, der i tusindtal følger de syge piger på sociale medier.

Stort set ingen danske læger eller forskere har offentligt sagt, at TV 2-pigernes lidelser skyldes vaccinen. Ganske, ganske få læger siger, at de ser signaler på en mulig sammenhæng, som de ønsker undersøgt. Og ingen studier kan påvise nye, ikke tidligere kendte alvorlige bivirkninger. Derfor skal hpv-vaccinen nu have det store skud kampagne, så tilslutningen kan vende.

Om det sker, er usikkert. For før der kommer bedre svar til de vaccinerede og syge piger og deres forældre, og de føler sig hørt, vil meget lidt ændre sig.

Bekymrede forældre vil derfor nok de kommende dage bekræfte hinanden i, at den nye pro-vax-kampagne er et presset systemets desperate krampetræk. Og fortsat advare hinanden mod vaccinen på sociale medier, hvor systemet og styrelserne fortsat har meget at lære.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden