Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

5000 computere i Region Midtjylland er i risiko for cyberangreb

Rundspørge viser, at flere danske regioner har forældet software på deres computere. Det udgør en sikkerhedsrisiko, vurderer it-eksperter

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En rundspørge foretaget af Information viser, at særligt Region Midtjylland er i risiko for at blive ramt af cyberangreb som det såkaldte WannaCry-angreb, der de seneste dage har lammet computere i 150 lande og har lagt dele af det britiske sundhedsvæsen ned.

Regionen oplyser, at man i øjeblikket har 'cirka 5000' maskiner, der kører det forældede Windows XP-styresystem. De befinder sig 'hovedsageligt på hospitalerne', hvor de indgår i den daglige drift - og de fleste af dem er koblet på internettet.

Det er mere held end forstand, at danske hospitaler foreløbig er gået fri af det verdensomspændende WannaCry,-angreb, vurderer it-eksperter på baggrund af rundspørgen.

»Jeg havde en mistanke om, at den var gal, men de her tal gør mine bekymringer større«, siger Peter Kruse, der er sikkerhedsekspert ved virksomheden CSIS Security Group.

Det høje antal computere med Windows XP-styresystemet gør hospitalerne sårbare over for cyberangreb, vurderer også it-eksperten Henrik Kramshøj, der blandt andet arbejder med at sikre det norske sundhedsvæsen.

»Windows XP er farligt at bruge. Det er simpelthen forældet software fyldt med sikkerhedshuller«, siger han.

I rundspørgen oplyser Region Nordjylland, at man har 100 computere med Windows XP.

Hos Region Sjælland siger it-direktør Per Buchwaldt, at de har 113 computere med Windows XP. De er placeret på et lukket netværk uden adgang til internettet.

Hos Region Syddanmark har man under 100 computere med Windows XP, og her er alle maskinerne offline, da de er særligt udsatte.

I Region Hovedstaden, der tidligere har været udsat for kritik på grund af deres brug af XP-computere, har man i dag 630 XP-maskiner. Regionen oplyser, at de arbejder på at udfase dem og opgradere til nyere systemer.

ritzau

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden