Det har været en temmelig hårrejsende oplevelse at være computerejer i den seneste uges tid. Et massivt angreb på computere i 150 lande har ramt mere end 200.000 computere, primært drevet af en såkaldt computerorm, der er blevet døbt WannaCry.
I skrivende stund er det ukendt, hvem der står bag, men visse sikkerhedseksperter har peget på nordkoreanske hackere. Men hvem end bagmændene er, er WannaCry såkaldt Ransomware. »Ransom« betyder løsesum på engelsk, og WannaCry udbeder sig netop en løsesum for at låse din computer op, når først den er blevet inficeret.
Skulle du være så uheldig at være blevet ramt af angrebet, skal du øjeblikkelig holde op med at læse disse linjer og i stedet køre ned med din computer til butikken, hvor den blev købt, så de kan fikse problemet. Du skal under alle omstændigheder ikke betale nogen løsesum.
Chancerne for, at du bliver ramt, er i virkeligheden små. Der er ingen grund til panik. WannaCry har indtil nu primært ramt virksomheder og organisationer og ikke ret mange enkeltpersoner. Årsagen er ret enkel: Den angriber stort set kun computere med gamle Windows-versioner om bord. Mange privatpersoner har allerede opgraderet deres maskiner med nyere versioner af Windows. Gamle udgaver som XP, Vista og Windows 7 huserer dog stadig i større systemer som f.eks. det britiske sundhedsvæsen, der blev hårdt ramt af angrebet.
Opdater automatisk
Har du en Mac eller en pc med Windows 10 om bord, er du altså ikke rigtigt i farezonen – med mindre du selv har slået den automatiske opdatering af styresystemet på computeren fra (du kan slå det til igen under systemindstillingerne på begge typer computere). Microsoft udsendte for eksempel allerede i marts en opdatering til Windows 10, der lukkede det sikkerhedshul, WannaCry anvender.
Regel nummer ét er, at du skal lade være med at besøge hjemmesider af den mere ukurante slags
Hvis du har Windows 8 eller 8.1 installeret (og du ikke fik opgraderet til Windows 10, da det var var gratis indtil 29. juli sidste år), er du stadig ikke i stor fare, hvis din maskine er opdateret med de seneste sikkerhedsopdateringer – hvilket den er, hvis du ikke har slået de automatiske opdateringer fra. Det er dog stadig en god idé at opgradere til Windows 10, hvilket du kan gøre mod betaling via Microsofts onlinebutik.
Det helt store problem opstår, hvis du stadig har en gammel maskine med Windows XP, Vista eller Windows 7 ombord. Der er kun ganske få XP og Vista tilbage i danske hjem. Windows 7 er mere udbredt: 25 procent af besøgene på danske hjemmesider kommer fra et Windows 7-styresystem, mange af disse kommer dog fra computere på landets arbejdspladser.
De private Windows 7-brugere, der stadig er tilbage, bør ligesom XP- og Vista-brugerne høre godt efter: Du skal omgående gå ind på https://support.microsoft.com/da-dk og følge det link, Microsoft har lagt ud i forbindelse med WannaCry-angrebet. Derefter får du instrukser til, hvordan du kan downloade en ’patch’, der lukker sikkerhedshullet.