Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Som voksen kan man hjælpe børn med at udvikle deres venskaber.
Foto: Nanna Navntoft

Som voksen kan man hjælpe børn med at udvikle deres venskaber.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Professor i pædagogik: Sådan styrker du dit barns venskaber

Venner er utroligt vigtige for børns liv og sociale udvikling. Professor Stig Brostrøm og lektor og ph.d. Tine Basse Fisker giver gode råd om, hvordan du kan hjælpe dit barn med at have gode venner.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I vuggestuealderen: Tal med pædagoger/dagplejere om, hvem børnene har det godt med. Aftal måske at gå en tur sammen på legepladsen eller mødes med det andet barn og forældrene.

Hvis du selv spotter et venskab, kan du spørge pædagoger eller dagplejere, om det ville være en ide at give de to børn mulighed for at lære hinanden bedre at kende på institutionen, for eksempel ved at de er i mindre grupper eller skal sammen på tur.

Hvis børnene synger til hinanden, sidder og tegner eller leger ved siden af hinanden eller bare ofte tumler med hinanden, er der venskabsfølelser. Også hvis de har konflikter. Børnene kan have brug for hjælp til at lære at være venner med hinanden på en god måde.

Fra børnehavealderen: Lav legeaftaler. Interesser dig for dit barns venner. Tal med dit barn om, hvordan man er en god ven. Men stabl ikke mere på benene, end barnet kan holde til i en travl hverdag.

Kom ud. Måske er der en god ven på vejen eller legepladsen, som man ikke opdager, hvis al leg foregår indendørs. En bold, et sjippetov, en cykel, gadekridt eller en rutscebane er gode til at sætte lege i gang, som man kan mødes om.

Pas på ikke at være socialt blind. Nogle gange  er det lettere for forældre at få øje på de børn, hvor forældrene er dem, de spiller tennis med. Men børnene har måske valgt en anden bedsteven, og det er vigtigt at bakke op om.

Ved konflikter: Små børn er gode til at klinke skårene, hvis de er blevet uvenner. Trøst gerne, men overdramatiser ikke uvenskabet. Sig for eksempel: I morgen bliver I sikkert gode venner igen.

I skolealderen kan du hjælpe dit barn ved at tale om konflikter, støtte og trøste. Det samme gælder voksne i skolen og fritidsordningen.

Spørger du dig selv:

Hvis du oplever, at dit barn mistrives, ikke vil i skole eller institution, har ondt i hovedet eller maven, græder eller direkte siger, at de andre driller, er det ikke noget, barnet kan klare selv. Egentlig mobning og alvorligt drilleri eller holden nogen uden for fællesskabet kræver, at både forældre og pædagoger/lærere griber ind.

Pigevenskaber: Især piger kan blive meget låst i tosomhed. Tal med barnet om, at man godt kan være venner med andre, selv om man har en bedsteven.

Trofasthed: Opdrag dit barn til, at venskaber ikke er noget, man bare smider på møddingen. Man har en pligt overfor andre, som man har et særligt fællesskab med.

Den erfaring vil komme barnet til gavn senere, både i forbindelse med kærester, sociale egenskaber og på uddannelsessteder og arbejdspladser.

I præpubertet og pubertet udvider venneflokken sig, og nogle nye venner bliver måske mere interessante. Forældre kan støtte deres børn i at behandle de gamle venner ordentligt, selv om venskabet måske glider ud.

Man kan fortælle sit barn, at man godt kan være venlig, uden at man skal ses hele tiden, og selv om man synes, at den gamle ven ikke er 'cool' lige nu. De gamle venner har en særlig værdi, fordi de kender en fra man var helt lille. Og nogle gange kommer de gamle venskaber op på fuld styrke igen, når de nye er prøvet af.

Kilder: Stig Brostrøm, børneekspert og forsker ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) og Tine Basse Fisker, ph.d. og ekstern lektor ved DPU.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden