Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: MIRIAM DALSGAARD
Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Næsten 1 af 10 børn og unge vil dø af cigaretter

Ny kampagne skal blandt andet få unge til at stoppe eller aldrig starte med at ryge, siger minister.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver gang du ser 10 raske, energiske børn og unge mellem 11 og 17 år, så læg hånden på den enes skulder og tænk, at hun vil dø på grund af cigaretter.

Sundhedsstyrelsen har netop i et skriftligt svar orienteret Folketingets Sundhedsudvalg om, at 9,3 procent af alle, der i dag er mellem 11 og 17 år, skal forvente at dø af tobak.

Professor Morten Grønbæk, der er formand for det uafhængige Vidensråd for Forebyggelse, kalder det »frygteligt«.

»Så længe vi har rygere i Danmark, behøver vi ikke tale om andet i forhold til danskernes sundhed. Vi mangler visionære politikere, der tør tale om det, der er væsentlig – en hurtig begrænsning af tobak«, siger han.

Sundhedsstyrelsens estimat dækker over, at de syv ungdomsårgange ender med at få et varigt rygemønster, som det hos de nuværende 17-årige. Kræftens Bekæmpelse dokumenterede tidligere på året, at andelen af unge rygere vokser.

Tidligere sundhedsminister Sophie Løhde (V) ønskede en røgfri generation i 2030. Røgfri skoletid, forbud mod røg på erhvervsskolers matrikler og dialog med detailhandlen var blandt initiativerne i Kræftplan 4. Men hverken Liberal Alliance eller Dansk Folkeparti vil begrænse eller genere rygerne.

»Den information, I nu kommer med, er vigtig at få ud til børn og unge, så de tager det ansvar på sig. Men jeg tror ikke på, at det hjælper, hvis vi forbyder rygning. Så bliver det mere interessant. Jeg håber, at børn og unge lader være med at starte, men vi skal ikke straffe alle andre rygere«, siger Liselott Blixt (DF), der er formand for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.

S: Regeringens politik er floskler

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, er stærkt kritisk over for regeringens røgpolitik.

»Vi skal have en helt anderledes og bedre indsats. Det er rene floskler, når ministeren siger, at hun ønsker en røgfri generation i 2030. Målet er godt, men så må regeringen også putte handlinger på«.

»Jeg håber, de her tal – der jo beviser så alvorlige konsekvenser for vores unge – kan få dem ved det politiske ror til at handle. Socialdemokratiet har foreslået at fjerne tobaks synlighed i butikker, og vi støtter gerne regeringens tidligere forslag om røgfri skoletid og at ligestille rygepolitikken på erhvervsskoler med gymnasierne. Lad os nu få en ansvarlighedens tobakspolitik på Christiansborg«, siger Flemming Møller Mortensen.

Morten Grønbæk ønsker højere tobakspriser, mindre synlige cigaretter, og han kalder det »helt essentielt«, at aldersgrænsen for køb af tobak håndhæves. Politiken har i fem uger dokumenteret, hvordan butikker blæser på loven og systematisk ulovligt sælger tobak til mindreårige.

»Det er ubegribeligt, at vi taler så meget om sundhed og gør en masse, bare ikke på det ene sted, hvor det dokumenterbart har størst effekt for folkesundheden. Der, hvor vi ved, at en indsats virker, tobaksområdet, fejler vi. Frugt, grønt og sund mad er dødligegyldigt i forhold til tobak. Inaktivitet og alkohol slår hver årligt omkring 3.000 ihjel, mens tobak tager livet af 13.600. Vores politiske prioriteter er helt forkerte, og vi gør alt for lidt ved den enkeltfaktor, der slår flest danskere ihjel«, siger Morten Grønbæk.

»For en 17-årig er en 30-årig jo en oldsag. Derfor skal vi som samfund og forældre håndtere tobak helt anderledes, så det ikke bliver attraktivt og muligt for de unge at ryge«, siger han.

Skriftlig oplyser sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V): »Tallene understreger, hvor usundt det er at ryge, og hvor vigtig regeringens ambition om at få en røgfri generation i 2030 er. Og så viser svaret også, at hvis børn og unge holder op med at ryge, inden de bliver 18, så er risikoen for at dø af tidligere rygning praktisk taget væk. Vi skal altså have de unge til enten at stoppe med at ryge eller aldrig gå i gang, og det skal Sundhedsstyrelsens kommende kampagne fra Kræftplan 4, der netop er målrettet unge, blandt andet medvirke til«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden