Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læger og Forbrugerrådet: Tramadol skal overvåges

Norge og Sverige har særligt skrappe krav til og overvågning af lægers ordination af morfin-præparatet tramadol. Det har Danmark ikke. Smertelæger undrer sig.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Overvåg tramadol, som sundheds- og lægemiddelmyndighederne overvåger alle andre afhængighedsskabende lægemidler«.

Sådan siger Gitte Handberg, der er specialeansvarlig overlæge på Smertecenter Syd på Odense Universitetshospital og formand for Dansk Smerteforum.

Hun bakkes op af Forbrugerrådet og af professor i palliativ medicin Per Sjøgren.

»Der bør være langt mere kontrol med ordination af tramadol«, siger Per Sjøgren, der er professor på Rigshospitalet, en af landets førende smertelæger og aktiv på smerteområdet siden 80’erne.

Meldingen kommer dagen efter, at DR2 bragte historien om, at 13 ud af 14 læger fra landets smerteklinikker fastslår, at det syntetiske morfinpræparat tramadol kan være lige så afhængighedsskabende som de almindelige stærke morfinpræparater.

Tramadol placeres i dag af lægemiddelmyndighederne i en anden kategori end de øvrige morfinpræparater som et svagt opioid.

Ifølge 'bekendtgørelse om recepter' er tramadol dermed ikke defineret som de øvrige morfinstoffer, 'der skal underkastes særlig overvågning', fordi de 'kan være forbundet med risiko for misbrug og afhængighed'.

Den særlige overvågning skal signalere over for patienter og læger, at det er særlig farlige lægemidler. Derfor må medicinen også kun udskrives én gang på samme recept. Og lægens cpr-nummer skal fremgå, så myndighederne let kan overvåge lægernes individuelle ordinationsmønster.

Forbrugerrådet: Det går under radaren

Sine Jensen, der er seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk, undrer sig.

Det er logik, at du også kan blive både fysisk og psykisk afhængig af tramadol. Det er et opioid. Og kender man bare lidt til farmakologi, er det logik.

»Hvis tramadol er afhængighedsskabende som andre morfinpræparater, som lægerne siger, skal det naturligvis have samme status. Det skal ikke have den særstatus, det har nu, hvor det kan gå under radaren. Det forventer jeg, at Lægemiddelstyrelsen vil følge op på«, siger hun.

Per Sjøgren forstår ikke, at tramadol bliver defineret som et svagt opioid:

»Det er logik, at du også kan blive både fysisk og psykisk afhængig af tramadol. Det er et opioid. Og kender man bare lidt til farmakologi, er det logik. Så det kommer ikke bag på mig, at mange bliver fysisk og også psykisk afhængige af tramadol«, siger han.

100.000 danskere med kroniske smerter – uden kræftsygdom – er i langvarig behandling over 6 måneder med tramadol.

Nordisk rekord i forbrug

Det danske forbrug af tramadol er fordoblet siden 2001.

Mens mere end 6 danskere per 1.000 indbyggere får tramadol, er under halvt så mange svenskere, finner og nordmænd i behandling med den syntetiske morfin.

»Det er virkelig et problem, hvis væksten i forbruget skyldes, at læger uvidende har flyttet patienter fra de øvrige opioider til tramadol og troet, at den hellige grav var vel forvaret. Det er lige så farligt«, siger Per Sjøgren.

I Danmark findes ingen national behandlingsvejledning for kroniske smertepatienter. Det gør der i Norge.

I både Sverige og Norge ordineres alle opioider, også tramadol, efter særlige forholdsregler. Det sker ikke i Danmark, hvor kun de såkaldt stærke morfinpræparater er underlagt særlige regler.

»Vi ved, at når lægers forbrug af lægemidler generelt overvåges, falder forbruget, da myndighederne sender signalet, at dette præparat skal man være varsom med«, siger Gitte Handberg.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sine Jensen, Forbrugerrådet, understreger, at det er Lægemiddelstyrelsens ansvar at overvåge lægemidler på markedet.

»Når man ser, hvor meget forbruget er steget, er det i min optik naturligt, at myndighederne holdet er vågent øje med det«, siger hun.

Elektroniske recepter forhindre misbrug

Danmarks Apotekerforening ønsker ikke at forholde sig til, hvorvidt tramadol skal under skærpet overvågning. Men foreningen glæder sig over en kommende ændring af receptbekendtgørelsen, der lægger op til, at kontrollen med de i forvejen særligt overvågede lægemidler skærpes, så de kun må ordineres elektronisk via Fælles Medicinkort.

På den måde vil alle læger kunne se en patients tidligere totalforbrug af de farlige lægemidler.

»Det vil efter vores mening medvirke til at minimere risikoen for misbrug og dermed øge patientsikkerheden«, siger Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lægemiddelstyrelsen.

Lægemiddelstyrelsen har tirsdag morgen i en pressemeddelelse opfordret læger til at indberette formodede bivirkninger til tramadol.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden