Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kvinde smører solcreme på ryggen af en mand på Amager Strand.
Foto: Lærke Posselt (arkiv)

Kvinde smører solcreme på ryggen af en mand på Amager Strand.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det store solcreme-dilemma: Hudkræft eller hormonforstyrrelser?

Solcreme er et af hverdagens store dilemmaer: Solcreme er usundt, men det er forbrændinger også.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I mandags fandt jeg ud af, at jeg havde brændt mit barn godt af over weekenden.

I hvert fald var Betty, der er seks år, ekstremt brun i ansigtet med antydninger af soleksem, og jeg tænkte, at jeg nok alligevel skulle have givet hende lidt mere solcreme på, da hun hoppede rundt på Amager Strand med sin lillesøster, i færd med at konstruere et flygtigt bygningsværk i sand. Min kæreste sendte mig et blik, mens hun smurte lidt fugtighedscreme på Bettys kinder.

Sagen er bare, at jeg er lidt af en naturlighedsfanatiker og helt grundlæggende skeptisk over for solcreme; især til børn, hvis hormonsystemer er skrøbelige og endnu ikke fuldt udviklede.

Jeg kan nærmest se for mit indre blik, hvordan alle de kemiske solfiltre kryber fra huden ind i blodbanerne og virker i alle mulige østrogene retninger, ødelægger forplantningsevnen og forstyrrer udviklingen fra barn til voksen.

Det er ikke noget, jeg har fundet på: Forskning fra blandt andet Rigshospitalet har vist, hvor mange alvorlige virkninger hormonforstyrrende solfiltre kan have. De har i et forsøg blandt 129 børn fundet, at ni ud af ti børn har solfilterkemikalier i kroppen året rundt, fordi man nu bruger de kemiske solfiltre i tøj, sofaer og legetøj for at beskytte mod afblegning. Hormonforstyrrende stoffer i sofaen? Hvorfor fanden er det lovligt?

»Vildt chokeret, vildt chokeret«

Vi bruger en børne- og allergivenlig solspray fra Decubal med solfilterkemikaliet diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate, som er anerkendt som sikkert. Da jeg googlede kemikaliet til denne klumme, viste det sig, at det netop var blevet undersøgt af Rigshospitalets og Københavns Universitets internationalt førende enhed for hormonforstyrrelser og nu mistænkes for at kunne ødelægge mænds sædkvalitet.

Det er derfor, eksperter i hormonforstyrrende stoffer selv holder brugen af solcreme nede på et minimum – »Jeg er begyndt at bruge hat og holde mig i skyggen for at undgå så meget solcreme«, som en forsker -  Anna-Maria Andersson, leder af Rigshospitalets Center for Hormonforstyrrende Stoffer - sagde det i et interview.

På den anden side kan for meget sol give hudkræft og allerværst den modermærkekræft, som f.eks. Tøger Seidenfaden døde af. Så hudlæger har et helt andet syn på sagen.

Tag f.eks. Hans Christian Wulf, professor og overlæge ved Bispebjerg Hospital, der blev forelagt en undersøgelse, hvor en tredjedel af danskerne indrømmer, at deres børn skam er blevet forbrændt i løbet af året. »Jeg er vildt chokeret – vildt chokeret«, sagde han til TV 2.

»Når man sidder i den anden ende og ved, at forbrændinger i barndommen er særlig farlige, da risikoen for, at man udvikler modermærkekræft senere hen i livet, stiger markant, så nærmer det sig uansvarlighed, når man ikke sikrer sig, at børnene kan undgå en forbrænding«.

Så kan man så stå der som forældre med solhatten i hånden og håret i postkassen og tænke, at det fandeme ikke er nemt at navigere sikkert igennem livet.

Jeg vælger risikoen for hudkræft ved mit minimalistiske solcremeri, andre vælger potentielle kropslige defekter og infertilitet. Det er pest eller kolera, version senmodernitet 2.0, og det gode valg findes ikke, når man ved for meget.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden