Bente Klarlund Pedersen har oplevet, at pulsuret var upræcist, og løber nu uden pulsur.
Foto: Finn Frandsen

Bente Klarlund Pedersen har oplevet, at pulsuret var upræcist, og løber nu uden pulsur.

Forbrug og liv

Spørg Klarlund: Hvorfor stiger min puls og hvordan skal kolesteroltal forstås?

Bente Klarlund svarer på spørgsmål om voldsom stigning i puls og pulsure, samt kolesteroltal.

Forbrug og liv

Upræcist pulsur

Ole Blichfeldt-Lauridsen: Jeg er 69 år og træner til Eventyrløbet på 10 km. Tre gange om ugen løber jeg nonstop 5 km og en enkelt gang om måneden 10 km. Jeg svømmer 2 km to gange om ugen og cykler cirka 20 km hver dag.

Det bekymrer mig, at min puls stiger voldsomt efter 8 eller 9 km’s løb – fra 105 til 181. Sjovt nok kan min puls på mine 5 km-ture undertiden stige kraftigt den første kilometer for dernæst at falde til 102-105. Men det sker aldrig på mine 10 km-ture. Skal jeg simpelt hen standse op og hvile og lade pulsen falde, før jeg løber videre, selv om jeg ikke føler nogen træthed?

Bente Klarlund Pedersen: Det er velkendt, at maksimalpulsen ikke er påvirket af forskelle i dagligt aktivitetsniveau eller af køn, men falder med alderen. Traditionelt har man brugt formlen: 220 minus alder til at estimere en persons maksimalpuls. En mere præcis estimering får man ved brug af formlen: 208 - 0,7 x alder. Ved brug af sidstnævnte formel vil statistisk set hver tyvende person få vurderet sin maksimalpuls 20 slag forkert. Din beregnede maksimalpuls er altså 160 +/- 20.

På den baggrund kan din maksimalpuls faktisk godt være 180, men jeg indrømmer, at det lyder højt. Jeg hæfter mig ved, at du ikke føler træthed, når pulsuret viser de høje niveauer. Hvis pulsen falder hurtigt igen, hvis du ikke føler, at hjertet banker mærkeligt (uregelmæssigt), og hvis du ikke på anden måde føler dig sløj, er der højst sandsynligt tale om, at pulsuret er upræcist ved de høje værdier. Jeg har selv oplevet det samme og har derfor droppet at løbe med pulsur.

Jeg har dog haft følgende overvejelse: Du er 69 år og i særdeles god form, og jeg kan på det foreliggende grundlag ikke udelukke en lille mistanke om, at den høje puls kan skyldes, at du får et anfald af hjerterytmeforstyrrelse, såkaldt atrieflimren, som ikke er sjældent i din alder, og som man ser noget hyppigere hos personer, der har trænet meget i mange år. Atrieflimren kan behandles.

Din læge må ud fra en helhedsvurdering afgøre, om det er relevant, at du får foretaget et arbejds-ekg, hvor du cykler hårdt med elektroder på brystkassen og dermed får undersøgt din hjerterytme. Som sagt er det dog mere sandsynligt, at pulsuret ikke måler helt nøjagtigt.

Svært at forstå kolesteroltal

Lisbeth Pedersen: For 16 år siden fik jeg – tilfældigt – konstateret forhøjet blodtryk. I den forbindelse fik jeg bl.a. målt kolesterol, der blev betegnet som ’fint’, og det forhøjede blodtryk blev begrundet i ’arvelighed’. Jeg har siden været i medicinsk behandling, og det har fungeret upåklageligt.

Jeg har nu igen fået målt kolesterol. Målingerne viste i december 2016:

HDL: 2,86; LDL: 3,0 og VLDL : 0,4. Samlet: 6,2. Fire måneder senere blev to af tallene målt til 4,0 og 2,7. Samlet 6,7.

Jeg er 68 år, ikkeryger, konstant på vagt over for for fed mad, elsker chokolade, god vin et par gange om ugen. Jeg dyrker motion i form af lange gåture (tidligere løbeture) samt cykelture og -ferier.

Grundlæggende forstår jeg ikke, hvorfor man lægger et tal, der har en højst acceptabel værdi (LDL) sammen med et tal med en nedre værdi ( HDL). Jeg har prøvet at orientere mig på nettet, men det er ikke nemt at få et samlet overblik over faren ved de forskellige værdier. Eller hvad man kan gøre for at få dem ned.

Bente Klarlund Pedersen: Kolesterol består af flere typer, hvor de vigtigste er det lede LDL-kolesterol og det herlige HDL-kolesterol. LDL-kolesterol øger risikoen for blodpropper, mens HDL er det kolesterol, som kroppen har brug for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Du har helt ret i, at det er mærkeligt at lægge det lede sammen med det herlige kolesterol med henholdsvis en øvre og en nedre grænse for, hvad der er godt. Det totale kolesterol kan også kun bruges til en screening. Hvis det totale er højt, vil man altid gå videre og undersøge LDL og HDL.

Det totale kolesteroltal er generelt meget flot, hvis det er under 5,0 mmol/L, men hvis det er højt pga. af et højt HDL, kan det også være fint. Kun nogle, men bestemt ikke alle, med et kolesteroltal over 5,0 mmol/L har behov for medicinsk behandling. Det gennemsnitlige kolesteroltal i den danske befolkning er ca. 6,0 mmol/L.

Det er dit LDL-kolesteroltal, du skal være særlig opmærksom på. Der er forskellige niveauer for, hvor højt dit LDL-kolesteroltal maksimalt bør være, afhængig af om du er rask, eller om du er hjertesyg eller har øget risiko for hjerte-kar-sygdom.

Dansk Cardiologisk Selskab har opsat nogle LDL-referencetal for at undgå udvikling eller forværring af hjerte-kar-sygdom forårsaget af åreforkalkning. Raske voksne: LDL skal være under 3,0 mmol/L. Patienter med kendt sygdom forårsaget af åreforkalkning: LDL under 1,8 mmol/L. Patienter med type 2-diabetes: LDL under 2,5 mmol/L. Patienter med diabetes og høj risiko for hjertesygdom: LDL under 1,8 mmol/L.

Det er din læge, der har det fulde overblik over dit helbred og kan rådgive dig om evt. behandling. Men med de oplysninger, du har givet her, er dine kolesteroltal lige akkurat OK, men bør tjekkes fra tid til anden.

Nogle er genetisk disponerede for et højt LDL. Men de fleste kan stimulere det herlige HDL-kolesterol med masser af motion. LDL-kolesterolet holdes nede, når man undgår mættet fedt og i det hele taget spiser sundt.

Kilder:

- http://www.motion-online.dk/ny-formel-beregning-aldersbestemt-maximalpuls/

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

- Age-predicted maximal heart rate revisited. Tanaka H, Monahan KD, Seals DR, J Am Coll Cardiol 2001 Jan;37(1):153-6

- https://hjerteforeningen.dk/forebyggelse/forhoejet-kolesterol/hvad-er-kolesterol/

- https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/undersoegelser-og-proever/klinisk-biokemi/blodproever/ldl-kolesterol/

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce