0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Spørg Ryge: Kulsukker vs. skvalderkål

Søren Ryge svarer på spørgsmål om bekæmpelse af skvalderkål, og hvorvidt man kan flytte studenternelliker.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Privatfoto
Foto: Privatfoto

Kulsukker er skvalderkålens overmand, men hvad skal man så bekæmpe kulsukkeren med, når den har overtaget?

Forbrug og liv

Anne Petersen: For en del år siden læste jeg – jeg tror, det var Camilla Plum, som skrev – at skvalderkålens overmand var kulsukker. Jeg gik til min gode planteskolemand og bad med henvisning til formålet om en sådan plante. Han sagde: »Ja, men hvad vil du så bekæmpe kulsukkeren med bagefter?«.

Jeg købte min kulsukkerplante (Symphytum ibericum, hidcote blue) og måtte forholdsvis hurtigt derefter give den kloge mand ret! Men ganske rigtigt: Den kvalte skvalderkålen og bredte sig lystigt helt ud i urtehaven med et væld af tynde hvide rødder, som alle skød nye skud. Ved hjælp af min mand, en gravegreb og en årelang indsats lykkedes det at få bugt med den ellers ganske dekorative plante, hvorefter skvalderkålen atter tog over fra de skjulte reserver, en sådan har.

Men jeg har erfaret, at Geranium macrororrhizum også kan tage kampen effektivt op. Nemmere at holde inden for et rimeligt område. Nem at begrænse og formere. Den lugter ikke så godt, men har nydelige lyserøde blomster og beholder løvet vinteren over, endda med efterårskulør. Men nu i min alderdom er jeg begyndt at overveje et nyt indkøb af kulsukker.

Søren Ryge Petersen: Hvor er det en fin historie! Den tildeler endnu en gang skvalderkålen den fornemme rolle som havens mest omdiskuterede ukrudt, selv om det er en ualmindelig smuk plante. Tidligt fremme med smukke grønne blade, der lynhurtigt dækker den grimme jord. Og de smukkeste hvide blomster, der holder længe og endda kan bruges i buketter.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere