Der skal grundig kæmning til for at udrydde lus.
Foto: Mik Eskestad

Der skal grundig kæmning til for at udrydde lus.

Forbrug og liv

Myter og fakta om lus: Derfor dur olivenolie og vaseline ikke mod lus

Internettet er fuld af myter og misinformation om, hvad der bedst slår lus ihjel, advarer biolog og luseekspert Kim Søholt Larsen.

Forbrug og liv

Hvad er bedst mod lus? Vaselinen, som du måske har læst om på nettet, eller mayonnaisen, som en anden mor henne i klassen bruger?

»Ingen af dem«, lyder det korte og kontante svar fra biolog og luseekspert Kim Søholt Larsen, der rådgiver apoteker, myndigheder og lusemiddelproducenter om lusebekæmpelse.

Han har beskæftiget sig med lusebekæmpelse i årtier og har set en lind strøm af dårlige råd florere frit blandt forældre og i dag især på internettet.

»Der er utroligt, hvor mange myter og fejlinformation der florerer i bedste velgående på nettet, og som bliver delt igen og igen på sociale medier, men som er helt uden beviselig effekt«, siger han.

Han nævner i flæng olivenolie, mayonnaise og margarine, som nogle af de råd, der er gået igen gennem generationer.

»Det er rigtigt, at olier fysisk hindrer lusens bevægelsesmuligheder, så du i princippet nemmere kan fange dem med tættekammen bagefter. Men det slår ikke lus eller æg ihjel. Og planteolier i de mængder, der skal til, er meget svære at vaske ud af håret igen«, siger luseeksperten.

Kan ikke vaskes ud

I samme familie af råd hører vaseline, som ifølge Kim Søholt Larsen er et gammelt husråd mod lus. Vaseline er lavet af petroleum og lægger sig ganske rigtigt som en tyk belægning over hele lusens overflade og opløser fedtlaget på lusen, så vand kan fordampe over lusens overflade, hvormed lusen dør af væskemangel, forklarer biologen.

»Men vaseline har ingen effekt mod luseæg. Desuden lægger vaseline sig som en voksagtig film på hårstråene, som er nærmest umuligt at vaske ud med vand og shampoo«, siger han.

Andre populære midler mod lus findes hos frisører, personlig pleje-butikker og helsebutikker. Men:

»Ofte indeholder de æteriske olier eller andre alternative stoffer, som ikke er testet videnskabeligt mod lus. Den slags midler er spild af penge«, mener Kim Søholt Larsen.

I stedet skal man som luseplaget familie:

»Gå på apoteket og køb dine lusemidler. De er testet. De virker«, siger han.

Udvalget af lusemidler er vokset eksplosivt i de senere år. Især silikone- og oliebaserede midler er udbredte i dag og har vist sig effektive. Lus kan også sagtens fjernes ved kæmning alene.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce