Forbrug og liv

Ekspert: Sådan bekæmper du bananfluerne i skraldet

Nye affaldsordninger giver nye problemer. En af dem er bananfluer, der flytter ind i mange hjem sammen med biospanden.

Forbrug og liv

»Bananfluer, frugtfluer, eddikefluer! Kært barn har mange navne, men der er kun ét rigtig godt råd, som virker mod bananfluer – og det er ikke et trick: RENGØRING, RENGØRING og RENGØRING!«.

Sådan lyder det korte råd fra Morten Helholm,  biolog og områdechef i skadedyrsbekæmpelsesfirmaet Mortalin, hvis man er en af de mange danskere, der lige nu døjer med bananfluer i skraldet.

Det er nemlig en svøbe, der synes at følge med, i takt med, at flere og flere skal kildesortere sit affald, og dermed har en fast 'biospand' til madaffald.

Den slags kan bananfluerne rigtig godt lide, fordi de bliver tiltrukket af de gæringsprocesser, der lystigt opstår i saft og klistret stads i bunden af en skraldespand. Har man først fået fluerne inden døre, er der ikke så meget at gøre. Eller som københavneren Anne Katrine Harders siger det, efter at hun er begyndt at sortere madaffald i en grøn biospand: »Jeg har det, som om jeg er blevet bananfluefarmer«.

Tricksene høster bare fluer

Ifølge Morten Helholm er effektiv rengøring det eneste egentlige middel.

»Alle andre smarte og fancy ideer og tricks som fælder og eddike (med opvaskemiddel, red.)  høster blot bananfluerne, men undlader at gøre noget ved den egentlige årsag«, skriver han i en mail.

»Når fluerne stadig er der, selv om man smider madaffaldet ud hver dag, kan der være flere årsager: Den vigtigste er nok, at affaldsbeholderen ikke bliver enten gjort ren med opvaskemiddel og en børste eller skoldet med kogende vand. Den lille smule saft, som der er løbet ned i bunden af containeren/spanden, er tilstrækkeligt til at underholde mange generationer af bananfluer, som kan være på vingerne i løbet af blot en uges tid, når temperaturen er høj«.

»Man skal bestemt heller ikke undervurdere fluernes lugtesans, så selv om man sørger for hyppig udskiftning, vil nye fluer komme ind gennem et åbentstående vindue fra containeren nede i gården«, siger han.

Udover knofedt og kogende vand kan man købe fælder, der klarer noget af problemet, og sætte insektnet op på vinduer for at undgå, at de flyver ind udefra.

Man kan også bare vente: Det er højsæson for bananfluerne i august og september. Om en måned er de væk, i hvert fald de fleste af dem.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce