Agurker, hvedemel, jordbær, kartofler, pærer, rødvin, salat, tomater, vindruer og æbler – disse populære fødevarer står for hele 75 procent af de giftrester, vi har i kroppen, viste en beregning foretaget af Danmarks Naturfredningsforening (DN) i foråret. Nyheden blev spredt og delt som aldrig før, for det var da til at forstå.
Nu har interesseorganisationen regnet på, hvad det koster at købe de 10 varer, som det batter mest at udskifte, hvis man gerne vil undgå sprøjtegift i sin mad, i økologisk i stedet for traditionel udgave. Resultatet afsløres her op til økologikampagnen Øktober, som DN og Coop står for i samarbejdet ’Et sprøjtefrit Danmark’.
Konklusionen er, at det koster en gennemsnitshusstand 94 kroner om måneden at blive fri for 75 procent af de sprøjtegiftrester, vi udsættes for gennem maden, for så meget koster de 10 varer mere i økologisk end i ikkeøkologisk udgave. Udgiften vil være 421 kroner i stedet for 327 kroner. Beregningen er baseret på tal fra Danmarks Statistik for, hvor meget en gennemsnitlig husstand bruger på de 10 fødevarer.
Hvis de 94 kroner sættes i forhold til det beløb, som en gennemsnitlig husstand ifølge Danmarks Statistik bruger på mad om måneden – det drejer sig om 3.386 kroner – viser det sig, at man ved at skrue knap 3 procent op for madbudgettet, når man hiver de største kilder til sprøjtegift ned fra hylderne i supermarkedet, kan skrue 75 procent ned for den mængde giftrester, man normalt får i kroppen.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind