Hver anden gang en person under 18 år forsøger at købe cigaretter, bryder Rema 1000 dansk lovgivning og sælger tobakken. Det har Politiken nu dokumenteret i vores 6 måneder lange kampagne.
15 gange har vi været i Rema 1000, primært med en 16-årig, og 7 gange har vi kunnet købe tobak uden problemer eller krav om id, som loven ellers påbyder.
»Vi er virkelig ærgerlige over, at det ikke lykkes bedre at overholde loven«, siger Mads Nysted, salgsdirektør i Rema 1000. Rema 1000 er ikke alene om de hyppige lovbrud. Politiken har været i 216 kiosker, supermarkeder og købmandsforretninger og har kunnet købe cigaretter i 127 af dem.
»Jeg vil starte med at sige, at for os er det vigtigt at overholde loven. Vi har i kassesystemet nu fået et advarselssystem, der gør kassemedarbejderen opmærksom på, at det er en vare med adgangsbegrænsning. Når man skanner varen, skal kassemedarbejderen tage stilling til, om denne kunde er over 18, eller om man skal bede om id. Er man i tvivl, er man ikke i tvivl og skal spørge om id Men den vurdering er baseret på et skøn, og det er tydeligt vanskeligt at vurdere, hvornår man skal spørge. Når der i 7 ud 15 besøg kan købes tobak af unge under 18 år, er jeg ikke tilfreds«.
Mens Politikens kampagne har kørt, har salgsdirektøren tre gange opfordret den enkelte Rema 1000-købmand til via et internt sms-system at huske medarbejderne på at bede om id, hvis de tror, at kunden er under 25 år. Det nye kassesystem, hvor ekspedienten gøres opmærksom på aldersprodukter, er også indført. Alle købmænd har ydermere modtaget et længere brev fra Rema-toppen om, at de er ansvarlige for at overholde dansk lovgivning.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind