Ida Aukens favoritudested ligger i Hundested. Det er et bakkelandskab med en stejl klit og stenstrand, og det er eventyrsagtigt.

Ida Aukens favoritudested ligger i Hundested. Det er et bakkelandskab med en stejl klit og stenstrand, og det er eventyrsagtigt.

Forbrug og liv

Ida Aukens udested: »Slægt efter slægt står man der«

På en helt særlig plet i Hundested trækker folketingspolitiker Ida Auken rigtig vejret. Her føler hun, at hun er en del af stedets historie, og advarer imod at tage naturen for givet.

Forbrug og liv

»Følelsesmæssigt har jeg altid været glad for naturen, men forståelsen af, hvordan vi mennesker hænger sammen med den, fik jeg først lidt sent. Da jeg var i begyndelsen af 20’erne, gik det op for mig, hvad klimaforandringer var. Hvordan naturens systemer kan gå i selvsving med storme, oversvømmelser, voldsommere vejr og temperaturstigninger, der kan tage magten fra os. Det var en brat og ubehagelig opvågning at forstå, hvordan vi har påvirket vores omgivelser og dermed truet vores egen overlevelse.

Jeg har altid været en stor livsnyder, og først da jeg forstod, at livet var truet, vågnede jeg op til kamp. Det var faktisk det, der overhovedet fik mig til at gå ind i politik. Det er dyrt og besværligt at finde plads til naturen i et lille land som vores – men det skal vi. Den er vigtig for vores livskvalitet og lykke, og vi har ansvaret for den.


    Ida Auken fortæller om sit yndlingsudested
Foto: Louise Herrche Serup

Ida Auken fortæller om sit yndlingsudested

Når jeg har tid, tager jeg op i vores familiesommerhus. Hvis jeg skulle beskrive ordet skønhed, ville jeg fortælle om denne lille plet i Hundested: et bakkelandskab med en stejl klit og en stenstrand. Det er et eventyragtigt sted og har altid mindet mig om noget, der kunne have været med i ’Ringenes herre’. Det er et næsten mytologisk helle, jeg har elsket, siden jeg var barn. Efter krigen købte min farmor og farfar et lille træhus i Hundested, og min far har ligesom jeg leget i klitterne som barn. Nu tager jeg mine to små drenge med derop. De elsker at løbe ned ad bakken og kaste sten i vandet, og jeg kan næsten se mig selv for 30 år siden i dem.

Slægt efter slægt står man der og gør præcis det samme. På den måde får jeg altid følelsen af at høre til. Når jeg mærker vinden i ansigtet, kan lugte saltvandet og føle stenene under fødderne på stranden, er det som at blive indskrevet i en større historie.


    Ida Auken fortæller om sit yndlingsudested
Foto: Louise Herrche Serup

Ida Auken fortæller om sit yndlingsudested

Jeg bliver altid mindet om hele verdenshistorien, når jeg kigger på de millioner år gamle sten på stranden. De har været der længe før mig og vil være der længe efter. En gang imellem er det meget sundt at huske, hvor små vi er i det store system. At vi skal give naturen videre og har et ansvar for at passe på den. Og at vi i virkeligheden er her i ret kort tid og skal huske at nyde hver eneste dag.

Når vi lever disse hektiske liv, er det jo egentlig kun, når vi bliver ramt af enorm sorg eller meget stor lykke, at vi husker, at livet er foranderligt og kan forsvinde hurtigt. Ofte er det kun på de tidspunkter, vi mærker efter og måske begynder at leve lidt anderledes. I stedet for at vente på noget så dramatisk synes jeg, man skal lade naturen vise, at den kan lidt af det samme. Få mig til at trække vejret dybere, mærke øjeblikket og leve lidt mere«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce