Norsk pensionsfond og danske PKA har skoddet smøgerne.
Foto: Martin Lehmann

Norsk pensionsfond og danske PKA har skoddet smøgerne.

Forbrug og liv

For norske pensionskroner er tobaksaktier forbudt

PKA Pension gav tobakken sparket for 10 år siden, og for Statens Pensjonsfond i Norge er tobaksaktier forbudt

Forbrug og liv

Det behøver ikke være så svært for de danske pensionsselskaber at kvitte tobakken. I Norge har den gigantiske Statens Pensjonsfond for længst droppet cigaretterne – uden at de har fået et nævneværdigt mindre afkast.

Søndag blev hele tobaksindustrien smidt ud af FN’s globale etiske netværk for virksomheder, Global Compact. Men som Politiken kunne fortælle mandag, holder de fleste store danske pensionsselskaber alligevel fast i tobaksaktierne. En undtagelse er PKA Pension, der er pensionsselskab for blandt andet sygeplejersker og fysioterapeuter:

»Det er ti år siden, vi droppede tobak. Det gav ingen mening for vores medlemmer at investere i den branche, og samtidig vurderede vi, at tobaksindustriens forretningsmodel ikke er bæredygtig på længere sigt«, siger Michael Nellemann Pedersen. Han er investeringsdirektør i PKA Pension.

Tobaksaktierne udgjorde dengang i midten af nullerne omkring en procent af PKA’s samlede investeringer. Lige så lidt – eller endnu mindre – fylder tobaksaktierne hos de andre danske pensionsselskaber.

»Altså uhyre lidt. Derfor var det ikke en særlig stor omvæltning«, siger Michael Nellemann Pedersen, der forklarer, at selskabet ikke har målt, om man kunne have tjent mere ved at beholde tobakken, end at kvitte den.

»Jeg vil ikke afvise, at tobak er steget mere end gennemsnittet i den periode, men da tobak fylder så lidt, holder vi fast i vurderingen af, at det på lang sigt ikke vil give os tab«, siger Nellemann Pedersen.

Norsk etik mod tobaksaktier

I Norge rører oliemilliarderne i en af verdens største investeringsfonde – Statens Pensjonsfond (Oljefondet) – heller ikke ved tobaksaktier.

Det har man ikke gjort siden 2009, forklarer Marthe Skaar, som er presseansvarlig hos Norske Bank, der administrerer fonden. Det sætter fondens etiske retningslinjer nemlig en stopper for:

»Rammebetingelserne og de etiske investeringer er et resultat af politiske beslutninger«, siger hun.

Det skete ved, at den norske Storting – folketing – blev enige om, at der var enkelte produkter, heriblandt tobak, som det norske folk ikke skulle investere i. Det norske finansministerium har etableret nogle etiske retningslinjer og et etisk råd, som kommer med anbefalinger om eksklusioner af produkter og virksomheder.

Når det gælder investeringer i tobak, har den norske stat altså for længst overhalet den danske i at lægge sig på linje med FN’s netværk af bæredygtige virksomheder. Danske ATP har for eksempel fortsat aktier i tobaksindustrien.

Promiller og procenter

Finanstilsynet har krav til pensionsselskaberne om både risikospredning og langsigtet afkast, men ikke noget, som mindre omlægninger rører ved.

Derfor kan det undre, at de andre pensionsselskaber så nødigt vil slippe tobaksaktierne, mener seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk, Troels Holmberg.

»Det burde ikke være så svært«, siger han.

Jeg kan ikke se, hvordan det skulle kunne mærkes på afkastet. Med mindre tobaksaktierne fylder uforholdsmæssigt meget

Troels Holmberg mener heller ikke, det vil gå ud over pensionsselskabernes afkast:

»Jeg kan ikke se, hvordan det skulle kunne mærkes på afkastet. Med mindre tobaksaktierne fylder uforholdsmæssigt meget«.

Selv om de danske pensionskasser ikke når den norske oliefond til sokkeholderne, hvad angår kroner og ører, så betyder deres investeringer utroligt meget, minder Troels Holmberg om.

Det er PKA Pension også bevidste om – at pensionsselskaberne har meget magt som store investorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har ekskluderet 29 tobaksselskaber – og er også godt i gang med at ekskludere selskaber med for stor vægt på kulproduktion. Tobak er tobak, det er enkelt, men når det handler om kul, er vi mere nuancerede, fordi nogle er ved at omlægge til en grønnere linje«, siger Michael Nellemann Pedersen fra PKA. Hermed kommer han ind på det, man kalder kritisk ejerskab, hvor selskaberne stiller krav til de virksomheder, de investerer i.

»Og her er den norske fond en enorm spiller på verdensplan. De har indflydelse i mange selskaber og rigtig mange penge. Det skruer oljefonden på mere og mere«, siger han.

Beslutningen om at droppe tobaksaktierne i Norge er taget ud fra etiske overvejelser, som har overtrumfet de økonomiske hensyn. Og i Norge har den medført et vist tab, viser tal fra fondens regnskab:

Minus 1,16 procent akkumuleret påvirkning af afkastet, står der for årene 2009-2016.

Financial Times har også sat tal på konsekvensen af fondens etiske retningslinjer:

12 milliarder kroner er Oljefondet gået glip af mellem 2006-2015.

Her skal man huske konteksten: Fonden er god for over 6.400 milliarder kroner.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce