Unge under 29 år og ældre over 60 år genbruger mindre end de 30 til 59-årige. Kristian er 26 år og genbruger ikke selv, men køber altid tøj, møbler og elektronik fra ny.
Foto: Andreas Haubjerg

Unge under 29 år og ældre over 60 år genbruger mindre end de 30 til 59-årige. Kristian er 26 år og genbruger ikke selv, men køber altid tøj, møbler og elektronik fra ny.

Forbrug og liv

Kristian takker nej til genbrug: »Det er ikke, fordi jeg er modstander af det. Jeg vil bare hellere købe nyt«

Det er tilfredsstillelsen ved at spare op og have råd til at købe nyt, der afholder 26-årige Kristian Mads Hansen fra at handle med genbrug. Han er ikke alene.

Forbrug og liv

Byttemulighederne er begrænsede, og der følger aldrig et garantibevis med. Samtidig er det ikke til at vide, hvordan den aflagte sofa er blevet brugt, og tanken om at sove i en seng, som andre har benyttet, lyder lidt uhygiejnisk.

Det synes den 26-årige pædagogstuderende Kristian Mads Hansen i hvert fald.

»Det er ikke, fordi jeg er modstander af genbrug – det ville jo svare til at være modstander af økologi. Og det er jeg ikke. For mig er der bare en vis tilfredsstillelse ved at spare op og selv kunne købe tingene fra ny. Det kan måske sammenlignes med tilfredsstillelsen ved duften af ny bil«, fortæller han.

Den 26-årige pædagogstuderende er ikke den eneste, der ikke har hang til at købe brugt. For selvom danskerne er gået amok i genbrug, er genbrugsgejsten blandt unge under 30 år knap så stor, som den er hos dem i årene over. Fire ud af ti mellem 18 og 29 år fravælger at købe brugt, mens syv ud af ti mellem 30 og 59 år genbruger.

Jeg kan godt lide, at mit tøj er nyt, for så er farverne pæne, og tøjet er ikke slidt

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Miljøstyrelsen, der mener, at resultaterne er vigtige for at vide, hvem man særligt skal adressere, når der skal gøres opmærksom på fordelene ved genbrug. Styrelsen forklarer, at genbrug er en fornuftig løsning, fordi det får ressourcerne til at række længere, i stedet for at kassere produkter med mange års levetid tilbage.

Tøj og møbler skal være nyt

Én gang i sit liv har 26-årige Kristian Mads Hansen købt genbrug. Det var en gammel sofa, som han splejsede om at betale med sine roomies, da han boede i kollektiv. Foto: Andreas Haubjerg
Foto: Andreas Haubjerg

Én gang i sit liv har 26-årige Kristian Mads Hansen købt genbrug. Det var en gammel sofa, som han splejsede om at betale med sine roomies, da han boede i kollektiv. Foto: Andreas Haubjerg

Hos Forbrugerrådet er man ikke overrasket over tallene for de unges genbrugsvaner. Her lyder forklaringen, at de i højere grad end de ældre er vokset op i en kultur, hvor der købes og smides væk, og hvor tøj, sko og anden beklædning gerne skal være nyt.

Personligt foretrækker 26-årige Kristian Mads Hansen at købe alt fra nyt. Han kan dog godt se ideen i at købe brugt tøj, hvis man går meget op i mærkevarer, men ikke har råd til det. Så er der måske mulighed for at få sig en billig Diesel trøje, som man ellers ikke ville have råd til.

»Men jeg bruger bare ikke rigtigt mærkevarer, og der er i forvejen mange gode steder, hvor man kan få billigt tøj. Jeg kan godt lide, at mit tøj er nyt, for så er farverne pæne, og tøjet er ikke slidt«, siger han og tilføjer, at han heller ikke bryder sig om tanken om brugte møbler.

»Jeg kan bedst lide, at det kun er mig selv, og dem jeg får besøg af, der bruger mine møbler. Hvis de er købt som genbrug, er det jo ikke til at vide, hvordan de tidligere er blevet brugt«.

En globus og en gammel sofa

I Miljøstyrelsens undersøgelse svarer hver femte, at de køber brugt af hensyn til miljøet. Og netop hensynet til miljøet er da også det argument, der udfordrer Kristian Mads Hansens holdning til genbrug mest.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Selvfølgelig skåner vi miljøet ved at købe brugt. Det er med til at mindske masseproduktionen. Men samtidig tænker jeg, at det at købe nye ting også sætter gang i forbruget, og dermed sætter vi gang i virksomheder, der skaber arbejdspladser, og det har jo også en værdi. Jeg forestiller mig også, at mange producenter er blevet så gode til at genanvende materialer, at de ting, jeg køber, måske ofte er fremstillet mere bæredygtigt«, siger Kristian Mads Hansen.

»Men jeg kan jo tage fejl. For jeg skal være ærlig og sige, at jeg ikke altid får tjekket, om de ting, jeg køber, er produceret bæredygtigt«.

Den 26-årige pædagogstuderende tror som udgangspunkt ikke, at han i fremtiden vil komme til at købe genbrug. Med mindre han falder over en gammel flot globus, eller et designer spisebord, som ikke længe laves i lige præcis den model.

»Det vil være afgørende, om det har en historie og er et klenodie. Ellers vil jeg helst købe nyt«, fortæller den dedikerede nykøber, der dog indrømmer, at han én gang i sit liv har været med til at splejse om et genbrugsfund.

»Det var en gammel sofa, vi havde i et kollektiv, hvor jeg engang boede«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce