Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fremover bliver forældrekøbte lejligheder forbeholdt de mest velhavende boligejere, mener eksperter.
Foto: Lars Krabbe

Fremover bliver forældrekøbte lejligheder forbeholdt de mest velhavende boligejere, mener eksperter.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Boligøkonomer: Nye låneregler vil udløse et markant fald i antallet af forældrekøb

For mange familier vil det være slut med forældrekøb, vurderer to realkreditforeninger.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er nærmest blevet en fast del af forældreskabet:

At mor og far træder til og finansierer købet af en lejlighed, når de unge i familien rykker ind til storbyen for at studere.

På den måde har de unge en chance for at slippe uden om endeløse ventelister på ungdomsboliger og kollegier – og undgå brutale huslejer for kummerlige kamre og kælderlokaler.

Vi kommer til at se en tydelig nedgang i de populære forældrekøb,

Men for mange familier er det slut med forældrekøb, vurderer både Nordea og BRF Kredit.

Slut med risikable flexlån

Det er nemlig ofte de mere risikable ’flexlån’ med fleksible renter og afdrag, der finansierer forældrekøbene.

Og netop den type af boliglån vil regeringen nu begrænse med et nyt sæt låneregler, der efter planen træder i kraft 1. januar.

»Vi kommer til at se en tydelig nedgang i de populære forældrekøb«, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.

»For når far og mor køber en lejlighed til deres barn, så belaster de jo i sagens natur deres egen privatøkonomi så eftertrykkeligt, at de meget hurtigt kan ramme ind i det gældsloft, der er bygget ind i de nye låneregler«.

»Det gælder ikke mindst, hvis forældrekøbet er beliggende i København eller Aarhus, hvor priserne er høje«, siger hun.

Gældsloftet, eller den såkaldte gældsfaktor, betyder i al sin enkelhed, at de afdragsfrie flexlån er udelukket, hvis familiens gæld er fire gange så stor som husstandens samlede indkomst.

Give de unge pengene i hånden

Derfor bør familierne finde regnemaskinen frem og tjekke deres gældsfaktor; for man kan »ikke længere påregne at finansiere et forældrekøb med de billigste lån på markedet«, siger Lise Nytoft Bergmann.

»Det vil i mange tilfælde betyde, at det bedre kan betale sig at give junior et husleje-tilskud i hånden«, siger hun.

Også BRF Kredit forudser en »kraftig opbremsning« i antallet af forældrekøbte lejligheder.

Med de nye regler bliver det i fremtiden kun de mest velhavende, der kan hjælpe deres børn med en forældrekøbt bolig,

»Jeg tror, vi vil se en faldende efterspørgsel på de små lejligheder i storbyerne, og måske også et sjældent prisfald på denne type af boliger. Med de nye regler bliver det i fremtiden kun de mest velhavende, der kan hjælpe deres børn med en forældrekøbt bolig«, siger Mikkel, Høegh, cheføkonom i BRF Kredit.

»Lige nu er der monstermeget mangel på ungdomsboliger til studerende, og der må man bare sige; byg endnu flere ungdomsboliger, for det bliver ikke forældrekøbene, der sikrer de unge en bolig«, siger han.

Hver fjerde lejlighed er forældrekøb

Hvor meget forældrekøbene skrumper, vil hverken Nordea ellere BRF sætte tal på, men de er enige om, at effekten bliver tydelig:

»Vi vurderer, at det i runde tal er hver fjerde lejlighed i København og Århus, der i dag er forældrekøb, og hvis forældrene nu begynder at trække sig fra det marked, jamen, så vil det formentlig tage toppen af prisstigningerne i de store byer, og det betragter vi faktisk  som en sund udvikling«, siger Lise Nytoft Bergmann.

Rammer forældrene den særlige gældsfaktor, der er bygget ind i lånereglerne, betyder det helt konkret, at det er slut med at optage F1-lån, F3-lån med og uden afdrag, F5-lån uden afdrag og de såkaldte Kort Rente-lån.

Lightudgave af omstridte låneregler

Det er Nationalbanken og flere eksperter, der har anbefalet regeringen at stramme kraftigt op på långivningen for at afværge truende boligbobler i København og Aarhus-området.

Regeringens første bud på låneregler blev dog mødt med så skarpe protester fra realkreditinstitutter, banker og boligeksperter, at erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) måtte hive hårdt i nødbremsen og udvikle et lightudgave af de nye låneregler.

Det er denne nye version, der nu er på vej ud på et kogende boligmarked.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden