Den lave rente kommer låntageren til gode.
Foto: Jens Dresling

Den lave rente kommer låntageren til gode.

Forbrug og liv

Der er slået renterekord: »En super dag for boligejerne«

Minusrente giver låntageren penge for at låne penge - men man betaler fortsat for at have lånt.

Forbrug og liv

Renterne i Danmark fortsætter med at sætte historiske bundrekorder. På auktionerne i Nordea Kredit her til formiddag endte F1-renten på blot -0,25 procent, hvilket er den laveste rente, der nogensinde er set på en auktion både på tværs af året og på tværs af realkreditinstitutter.

Hos de andre realkreditinstitutter ligger F1-renten på -0,21 til -0,22 procent ved deres auktioner.

Man får derved rent faktisk penge for at låne penge. Men skal selvfølgelig betale bidrag til sit realkreditinstitut, så man har dog fortsat en udgift ved at have lånt.

»Det er en super dag for boligejerne. I Nordea Kredit er vi selvfølgelig både glade og stolte af resultatet, selv om vi selvfølgelig godt ved, at der stadig kan nå at ske noget med renten de sidste to dage af auktionen«, lyder kommentaren fra Lise Nytoft Bergmann i chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit

De såkaldte F1-lån er lån, der bliver tilpasset hvert år. Den endelige rente kendes først på torsdag, hvor auktionerne slutter i Nordea Kredit og på fredag hvor auktionerne i de øvrige realkreditinstitutter slutter.

»Inden auktionen startede gættede vi på, at F1-renten ville lande i omegnen af -0,2 procent. Så med en foreløbig rente på -0,25 procent må vi sige, at vi har ramt nogenlunde rigtigt, om end auktionen har overrasket til den positive side. Det er en afvigelse, vi byder velkommen, og vi er sikker på, at boligejerne vil gøre det samme«, forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Hos Realkredit Danmark er F1-renten endt på -0,21 procent her til formiddag:

»Det er det laveste niveau nogensinde på en auktion hos Realkredit Danmark, og holder dette niveau ugen ud, kan boligejere med F1-lån se frem til en månedlig besparelse efter skat på 25 kroner pr. lånte mio. kroner, hvis lånet er med afdrag, mens samme lån med afdragsfrihed bliver 80 kroner billigere«, siger Sonia Khan, seniorøkonom hos Realkredit Danmark.

»Der er med andre ord stillet en ny renterekord i sigte ved en rentetilpasningsauktion hos Realkredit Danmark, i det den seneste rekord er fra 1. april 2017, hvor F1-renten landede på -0,07 procent. Den endelige F1-rente i denne runde kender vi dog først på fredag, hvor den beregnes som gennemsnittet af fire dages auktioner«.

F3-renten er ved dagens auktion landet på -0,16 procent, hvilket er modsat den rente, F3-lån på auktion har i rente i øjeblikket, nemlig +0,16 procent, melder Realkredit Danmark.

»For et lån på 1 mio. kroner og med afdrag betyder den lavere rente, at en boligejer vil spare 50 kroner om måneden efter skat, mens et afdragsfrit lån bliver 170 kroner billigere«, siger cheføkonom Sonia Khan.

Dagens auktion har endelig også vist, hvilken rente låntagere med F5-lån kan se frem til fra 1. januar.

»Holder dagens niveau de kommende dage, vil F5-renten ende på blot 0,19 procent, hvilket betyder, at låntagere med F5-lån får et rentefald på hele 1,15 procentpoint. For et lån på 1 mio. kroner betyder det en månedlig besparelse på 170 kroner på et lån med afdrag, mens besparelsen på et afdragsfrit lån kommer helt op på 565 kroner om måneden – eller 6.780 kroner om året. Har man et lån på 2-3 millioner kroner, vil den lavere ydelse give noget mere luft i det månedlige husholdningsbudget fra årsskiftet«, siger Sonia Khan.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce