Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Disse kopisolbriller blev købt på et dansk site, afskibet fra Kina og forhandlet af en person i Italien. Læs hvordan du styrer uden om fupfirmaer. Foto: Peter Hove Olesen

Disse kopisolbriller blev købt på et dansk site, afskibet fra Kina og forhandlet af en person i Italien. Læs hvordan du styrer uden om fupfirmaer. Foto: Peter Hove Olesen

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overlevelsesguide: Sådan undgår du at blive narret, når du handler på nettet

To millioner danskere forventes at købe ind på på den sorte fredag.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brug et sikkert netværk (ikke offentligt) med opdateret sikkerhedssoftware, der opdager snydesider og blokerer for malware.

Pas på phishing mail med link til fupsider. Svindlere udnytter folks jagt på gode tilbud. Vær ekstra på vagt over for webshops, du ikke kender.

Nærlæs netadressen. Er der sammenhæng mellem navn og det, butikken sælger? Pas på hvis navnet signalerer byggematerialer, og sitet sælger tøj. En butik hører ikke altid hjemme i det land, der er angivet. Tjek domænenavne på DK Hostmaster eller whois.com.

'Om os'. Oplyser virksomheden basisoplysninger som navn, fysisk postadresse, mailadresse og telefonnummer? Og fortæller firmaet om sig selv i ’Om os’. Vær på vagt, hvis der kun findes en mailadresse eller en kontaktformular, det kan gøre det sværere at finde sælger, hvis du får brug for at klage.

Er teksten fornuftig? Forkert stavning, dårligt sprog, åbenlyse fejl og  en blanding af dansk og engelsk er tit tegn på, at det er en fupbutik. Udenlandske it-svindlere bruger tit oversættelsesmaskiner.

Er priserne realistiske? Hvis et tilbud er for godt til at være sandt, er det nok ikke sandt. Måske er der tale om kopivarer eller udfasede modeller. Skæve priser som 178,36 kroner kan være tegn på, at siden er oversat af en maskine.

CVR-nummer. Oplyser et dansk firma sit 8cifrede identifikationsnummer, det såkaldte CVR-nummer? Du kan kontrollere, om det er falsk i det Centrale Virksomhedsregister.

Lås-logo. En grøn hængelås i webshoppens adresselinje vidner om, at det er et sikkert sted at handle. Det er også tilfældet, hvis adressen i adressefeltet begynder med ’HTTPS’ (S'et står for secure) i stedet for det sædvanlige ’HTTP’. Begge dele viser, at der er oprettet en sikker SSL-forbindelse, hvor data krypteres, så ingen uvedkommende kan se informationerne.

E-mærke. Et blåt e-mærke viser, at netbutikken er med i den danske mærkningsordning e-mærket for sikker handel. Butikker med mærket har skal leve op til en stribe krav om forbrugerbeskyttelse, antispamregler mm.

Tjek forbrugeranmeldelser. Er du i tvivl, så læs brugeranmeldelser eller se hvad der dukker op, hvis du googler virksomhedens navn.

Appen Mit Digitale Selvforsvar advarer om aktuelle trusler som falske sms’er, mail, phishingangreb, fupkonkurrencer og falske hjemmesider. Se mere her.

Pas på personoplysninger som personnummer, kreditkortoplysninger og adgangskoder. Nogle webshops beder om flere oplysninger, end de har brug for. Det er et kendt trick hos netsvindlere at sende en mail med besked om, at en kode skal bekræftes eller opdateres.

Læs betingelserne inden du køber. Er der undtagelser fra den generelle regel om, at man ved køb af de fleste varer inden for EU har 14 dages fortrydelsesret? Hvem skal betale for fragt ved fortrydelse? Står der under leveringsvilkår noget med småt om gebyrer, opsigelse, prisændring eller begrænsninger? Læs det før du sætte flueben i okay-feltet.

Undlad direkte bankoverførsler og køb ikke per efterkrav, men brug altid betalingskort eller Mobile Pay. Så kan banken føre dine penge tilbage til dig, hvis du aldrig får varen, eller hvis netbutikken trækker for mange penge.

Brug kreditkort i stedet for debetkort, det giver dig længere tid til at opdage snyd og annullere en handel.

Gem dokumentation. Tag et screendump eller billede af bekræftelsessiden og gem det og ordrebekræftelsen, som sælger sender til din mail. Gem al kommunikation, du modtager og selv sender. Skriftlig kommunikation stiller dig bedre, end hvis du ringer eller chatter med sælger.

Tjek efter købet om pris og beløb trukket på din konto stemmer overens. Klag til firmaet, hvis det ikke er tilfældet.

Kontakt din bank, hvis det ikke hjælper, eller du på anden vis er blevet snydt. Læs mere på Finansdanmark.dk

Kilder: Borger.dk, Forbrug.dk, Forbrugerrådet Tænk, Bitdefender, Finansdanmark.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden