0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skat får nyt værktøj til at bekæmpe sort arbejde

Skatterådet har besluttet, at Skat for første gang får lov til at indsamle oplysninger om private udbydere af arbejdskraft på fem deleøkonomiske platforme.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rengøring, havearbejde, transport og deslige. Den slags ydelser tilbyder danskere i stor stil over nettet og på apps. Men hvor ofte husker vi at betale skat af det?

Skat har via Skatterådet fået tilladelse til at indsamle oplysninger om private udbydere af arbejdskraft på fem unavngivne platforme. Dermed har de fået mulighed for at se, om folk, der tilbyder privat arbejdskraft, husker at skrive det ind i selvangivelsen.

Et vigtigt tiltag, mener chefkonsulent i netværket af revisionsvirksomheder BDO, Henning Boye Hansen.

»Jeg synes, det er en meget vigtig symbolpolitik, for den giver et vink om, at hvis man bruger de her tjenester, skal man regne med, at Skat følger med fra sidelinjen og laver nogle stikprøver og undersøger, om folk nu også selvangiver det, de tjener«, siger han og fortsætter:

»Skat har været meget længe om at komme ud af starthullerne, når det kommer til deleøkonomi, men nu sker der noget. Jeg tror ikke, at færre vil bruge tjenesterne. Ejerne er klar over skatteproblematikken, og de har formentlig en interesse i, at dem, som bruger deres tjenester, betaler korrekt skat«.

Sort arbejde eller mangelfulde oplysninger

Erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri tager også godt imod Skats nye tiltag. Ifølge cheføkonom Bo Sandberg har de længe sukket efter nogle strammere regler for de deleøkonomiske platforme.

»Man skal huske på, at der stadig findes traditionelle håndværks- og rengøringsvirksomheder, som også er en del af markedet. I vores medlemskreds er der en bekymring for, om der bliver betalt moms og skat på den type portaler. Hvis ikke, er der tale om en unfair konkurrence. Vi hilser alle digitaliseringen velkommen, men samtidig er det godt, at Skat insisterer på en intelligent og målrettet kontrolindsats«, siger Bo Sandberg.

Hos Skat lægger de dog vægt på, at tilladelsen ikke er et konkret våben mod sort arbejde. I stedet handler det om at huske folk på, at også deleøkonomiske indtægter skal indberettes til skattevæsnet, fortæller underdirektør Søren Buus.

»Vi har ikke nogen konkret mistanke om, at der udføres sort arbejde på de platforme, vi har valgt at indsamle oplysninger fra. Der er en risiko for, at indtægterne erhvervet via disse platforme ikke bliver oplyst til Skat, da de fleste borgere hidtil har modtaget automatiske årsopgørelser, hvilket betyder, at de ikke tidligere selv har skullet indberette oplysninger til skat«, siger Søren Buus.

Indtil videre har det være svært at vurdere hvor stort problemet er, når Skat ikke har haft mulighed for at indsamle data. Derfor har Rockwool Fonden, der jævnligt udgiver undersøgelser om udbredelsen af sort arbejde i Danmark, endnu ikke inddraget platforme, hvor privatpersoner udbyder arbejdskraft, i deres undersøgelser. Det fortæller forskningschef Jan Rose Skaksen.

»Det er ikke noget, vi ved noget om endnu. Vi er i gang med at se på nogen af dem, men vi har ingen konklusioner endnu. Man k