0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om De fyrede

Afhængige patienter græder, men: Nyt våben mod lægers løse morfinrecepter virker

Smertepatienter skal nu op til lægen hver måned, når morfinrecept skal fornys. Det virker, men generer både læger og patienter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
THOMAS BORBERG (arkiv)
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

STORFORBRUG. Danskerne sluger masser af gigtpiller hvert år, men de ved ikke nok om de farlige bivirkninger, mener Gigtforeningen.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Siden foråret 2017 har Styrelsen for Patientsikkerhed haft et særligt fokus på lægers ordination af afhængighedsskabende lægemidler, herunder morfinpræparaterne.

Tilfældigt er mere end 100 af landets 3500 praktiserende læger udvalget til et tilsynsbesøg, hvor lægen i sin patientjournal skal kunne dokumentere, at ordinationsreglerne er overholdt.

Lægerne skal kunne påvise, at recepter på morfin og andre potente, farlige lægemidler ikke blot er fornyet over telefonen, men ved et personligt fremmøde i klinikken hver måned. Ligesom der i patientjournalen skal være både en behandlingsplan og plan for, hvornår smertepatienten skal stoppe med de vanedannende morfinpræparater.

»Opfattelsen hos læger har nok været, at det ikke var så nødvendigt at se patienterne ved hver ordination, som Sundhedsstyrelsens vejledningen ellers fastslår. Derfor er den hos mange læger ikke fulgt. Vi kan også se, at både behandlings- og udtrapningsplaner også ofte mangler, når vi har været ude ved vores tilsynsbesøg«, siger enhedschef Charlotte Hjort, nationalt ansvarlig for det risikobaserede tilsyn i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Udsigten til et tilsynsbesøg har derfor givet de praktiserende læger akut sved på panden, og rygtet om, at styrelsen nu tjekker, om lægerne efterlever Sundhedsstyrelsens regler, er spredt som ringe i vandene.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter