Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Der er to muligheder for at købe hus i hovedstadskommunerne - enten høj indkomst eller en stor opsparing.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Friske tal: Så meget skal du tjene for at købe hus i hele landet

Jo tættere du vil bo på København, jo hårdere bliver du ramt af den såkaldte gældsfaktor.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Selv om danske familiers købekraft over en bred kam er steget i de senere år, kræver det stadig en samlet husstandsindkomst over 700.000 kroner, før en børnefamilie kan blive ejer af 140 huskvadratmeter i den dyreste halvdel af Danmarks kommuner.

Det viser en dugfrisk analyse fra Arbejdernes Landsbank.

Opsparing eller høj indkomst

Og i de 20 allerdyreste kommuner betyder den såkaldte gældsfaktor, at indkomsten mindst skal ligge i underkanten af 900.000 kroner, før drømmen kan realiseres.

Medmindre altså, at familien kan smide en anseelig opsparing ind i huset og dermed nøjes med et mindre lån. En opsparing, som typisk vil komme fra salget af en anden bolig.

Gældsfaktoren er Finanstilsynets hovedregel om, at bankerne i de dyreste områder ikke må låne en familie et beløb til boligkøb, der overstiger 4 gange årsindkomsten eksklusiv pensionsbidrag.

Løn på 1,3 mio. kr. i København

Det betyder ifølge Arbejdernes Landsbank, at en familie godt nok kan få økonomien til at hænge sammen ved køb af et hus på 140 kvadratmeter i Københavns kommune med en årsindkomst på 1.040.000 kroner.

Men fordi husene er så dyre her - 5 millioner kroner for et standardhus - betyder gældsfaktoren, at familien i realiteten skal tjene 1.340.000 kroner, hvis den skal ud at låne 95 procent af købesummen. På Frederiksberg er det tilsvarende indkomstkrav 1,9 million kroner.

Rykker man til Rødovre eller Hvidovre, som også er ’gældsfaktorkommuner’ kan man købe, hvis parret tilsammen tjener en lille million årligt. Her koster et hus på 140 kvadratmeter i snit omkring 3,5 million kroner.

Højere indkomst end husets pris

Rykker man derimod til Lejre eller Gribskov kommuner, kan man få hus for 2 millioner og kan ’nøjes’ med en husstandsindkomst på 760.000 kroner.

I Lolland kommune kan skal du have en indkomst på 630.000 kroner for at købe hus i kommunen, hvor 140 kvadratmeter i snit går for 560.000 kroner.

Du kan se indkomstkrav og gennemsnitlig boligpris i samtlige kommuner i tabellen herunder:


Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden