Foto: Jens Dresling (arkiv)
Forbrug og liv

Nybagt mor tager risiko og investerer på sin datters vegne

Fra i år må du sætte 6.000 kr. årligt ind på en børneopsparing med skattefrit afkast. Men overvej – ligesom den nybagte mor Linnéa Schmidt – at investere pengene frem for at lade dem visne i banken.

Forbrug og liv

Har du nogensinde skuet ud over dine børns gavehøst juleaften og tænkt, at alle de penge egentlig kunne have være brugt bedre end hos Fætter BR?

Nogle af dem kunne for eksempel være sparet op – for en dag at ende som udbetaling på en lejlighed, en rejse eller bare et godt økonomisk fundament for barnet at starte voksenlivet på.

Hvis du tør at løbe risikoen for, at børnene kalder dig kedelig (eller det, der er værre), er det værd at vide, at du fra i år kan sætte 6.000 kroner ind på en børneopsparing. Hidtil har loftet ligget på 3.000 årligt. I alt kan der nu spares 72.000 kroner op på denne særlige kontoform mod det tidligere maksimum på 36.000 kroner, altså en fordobling.

Gaverne arbejder

Fidusen ved en børneopsparing er, at renterne, der løber på – eller det afkast, pengene giver, hvis du vælger at investere dem – er skattefrie i de op til 21 år, opsparingen maksimalt kan løbe.

Linnéa Schmidt blev mor til Lærke i august i år, og hun er allerede gået i gang med at investere på datterens vegne.

»Jeg kan absolut godt finde på at give hende penge som gave. Måske især nu i starten, hvor hun alligevel ikke forstår så meget af, hvad det er, hun får«, siger hun.

For Linnéa Schmidt er det helt naturligt, at en børneopsparing skal investeres i primært aktier. Ved siden af sit arbejde som kræftforsker på Skejby Sygehus er hun nemlig stifter af det danske netværk Moneypenny – kvinder, som investerer, der har over 5.000 medlemmer, og med til at drive den tilsvarende svenske gruppe Economista, som mere end 100.000 er med i.

Et blik på bankernes rentesatser på børneopsparinger viser da også, at en pengegave er særdeles svær at få til at vokse, hvis den bare står kontant på en konto.

Penge kan tabe værdi

Før i tiden konkurrerede bankerne om at tilbyde høje satser på en børneopsparing, for det var en måde, hvorpå de kunne lokke nye familier indenfor som kunder. I dag får barnet i allerbedste fald 1,5 procent i rente – det er hos Basisbank – mens de store pengeinstitutter giver mellem 0,35 og 0,70 procent i rente.

I oktober var inflationen i Danmark 0,7 procent, så langt de fleste steder vokser købekraften af opsparingen altså slet ikke. Hos mange banker udhules værdien ligefrem, når inflationen regnes ind.

»Vi har beregnet, at indbetaler man de maksimale 72.000 kroner på en børneopsparing i løbet af barnets første 12 år, vil de typisk være blevet til knap 91.000 kroner, når barnet er 18«, siger Ulrik Marschall, der er kommunikationschef hos banksammenligningsportalen Mybanker.

»Det er ikke meget, men trods alt bedre, end hvis pengene stod på en almindelig indlånskonto til 0 procent«, siger han og tilføjer, at det er ærgerligt for et ellers attraktivt produkt:

»For barnet er sådan en opsparing jo en rigtig god start, men hvis man vil have mere ud af pengene, er man nødt til at løbe en lidt større risiko«.

Man skal føle sig tryg

Det er Linnéa Schmidt indstillet på, når hun sætter tre en halv måned gamle Lærkes penge i værdipapirer. Hun har både puljer med mange forskellige globale aktier og enkeltaktier i udvalgte selskaber som Novo Nordisk, e-bogs-virksomheden Storytel og svenske Kinnevik, der ejer en række digitale virksomheder.

»Jeg synes, det er en risiko ikke at investere. For alle penge, der ikke giver et afkast, bliver spist op af inflationen. Selvfølgelig kan værdien af værdipapirer svinge ret voldsomt, men min datter har i hvert fald 18 år, før hun – måske – skal bruge pengene. Med sådan en lang tidshorisont har aktiemarkedet historisk set givet det bedste afkast«, forklarer hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men selvfølgelig skal man føle sig tryg ved de valg, man træffer. Og vælger man at investere bare 10 eller 20 procent af sit barns opsparing, er det meget bedre end ingenting, synes jeg«.

Vælg bank med omhu

Hvis du tænker, at dine poder denne jul skal have nogle værdipapirer frem for flere gadgets og mere mærketøj, kan du bede banken om at knytte et såkaldt depot til børneopsparingen. Så vil de aktier, obligationer eller investeringsbeviser (der også kaldes fonde), som du køber for pengene, automatisk være omfattet af reglerne om skattefrit afkast.

Vær opmærksom på, at du ikke behøver at have opsparingen i din egen bank. Du kan også sagtens flytte den til en anden bank, hvis den allerede er oprettet.

Der er nemlig forskel på pengeinstitutternes politik for investering af børneopsparinger, påpeger Gitte Brøgger Led. Hun er seniorformuerådgiver i Formuepleje, der er en afhængigt kapitalforvalter med egne fonde.

Nogle banker er åbne for, at du kan investere i alle investeringsforeninger på markedet – også konkurrenternes – mens andre begrænser valget til enten bankens egne puljer eller de investeringsforeninger, banken selv samarbejder med.

Det vigtigste er dog at komme i gang at få pengene til at vokse skattefrit i stedet for at stå på sidelinjen med kontanter, mener Gitte Brøgger Led.

»Vælg en fond med god spredning på aktier og obligationer. Når du løbende investerer, vil du på den måde ramme markedet på flere niveauer. En børneopsparing kan blive til mange penge, når de akkumuleres over så mange år«.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

   

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce