Det er tid til at begynde at forspire.
Foto: Rune Pedersen

Det er tid til at begynde at forspire.

Forbrug og liv

Foråret er på vej: Skal det være grønt på altan og terrasse til sommer? Så er det nu, du skal forspire

Find spirepotter og frøposer frem. Selv om kalenderen stadig viser vinter, er det faktisk ved at være tid til at forspire. Og det er ikke særlig svært.

Forbrug og liv

Maria Erica Clausen har 100 kvadratmeter have midt i af Horsens. Her dyrker hun både grøntsager og blomster, og langt det meste af frø, hun selv har sået.

På den måde kommer hun tættere på naturens gang, bliver tvunget ned i tempo, og det giver hende en særlig glæde ikke at købe færdige planter:

»Der er noget helt fantastisk over at gå ud i sin have og tænke: Det her, det har jeg helt selv skabt«, siger Marie Erica Jensen:

»Og den oplevelse får man jo især, når de planter, man har stående, er nogle, man selv har fremspiret fra frø«.

Hun er rejseskribent og tekstforfatter og indehaver af en byhave i Horsens, som hun fylder med blomster og grøntsager og skriver om på bloggen denlillehave.dk, hvor hun beskriver, hvad hun har lavet.

»Der er antistress over det at så et frø. Det tager den tid, det tager. Det går langsomt. Først skal det spire, så kommer der kimblade og så de rigtige blade. At så frø sætter farten ned, og det kan vi alle sammen have brug for i disse travle tider. Det er noget slow living over det«, siger hun.

Den type langsomt liv kan godt gå for sent i gang, og det er ved at være tid til begynde på at forspire nu, for selv om kalenderen viser vinter, og vi endnu ikke har passeret fastelavn, er det ved at være tid til at forspire de første frø, altså at så frø indendørs, som vokser sig store i en vindueskarm og flyttes fra det beskyttede miljø og ud i haven eller på altanen, når det bliver varmere.

Det kan der være to grunde til, fortæller gartner Martin Gade fra Roskilde Tekniske Skole:

»Man kan forspire grøntsagsplanter, som tager længere tid om at udvikle sig, så man er sikker på at nå at kunne høste i den danske sommer, der jo ikke er så lang«, siger han.

Det gælder f.eks. planter som chili, aubergine, artiskokker og peberfrugter, som man allerede nu kan forspire, men også planter som tomater, agurk, squash og kål, som man bør vente med at forspire til sidst i marts.

Men man kan også forspire, hvis man er æstetiker og gerne vil have meget grønt at se på i sin have først på sæsonen, siger Martin Gade:

»Hvis man først sår frø i haven, kommer de formentlig først op i maj, fordi jorden er kold, og i maj har nogle af os været i haven længe. Så kan det være smart at være gået i gang, så man har planter af en vis størrelse, når jorden bliver varm nok«.

I Haveselskabets Rådgivning arbejder Anja Barfoed, og hun er dermed vant til at give gode råd, også om forspiring:

»Det handler om balance. For nogle frø kan man sagtens forspire, der er jo nogle, der går i gang med chili allerede i december, og planter som f.eks. kæmpeverbena, der skal vokse sig godt store, kan man godt forspire allerede nu. Men hvis man forspirer tomatplanter nu, får man man nogle meget ranglede lange planter, der strækker sig efter lyset, og man vil hellere have nogle mindre og buskede nogle«, siger hun.

Man kan købe særligt lys til planter, så de kan gro (hvilket f.eks. kendes fra københavnske toprestauranter, der dyrker særlige urter i lyset), og det kan være en god idé, hvis man er særlig entusiastisk, siger Anja Barfoed:

»Det giver nogle andre muligheder for at komme tidligt i gang, men det er en udgift. Så for de fleste af os helt almindelige giver det fine resultater, hvis man går i gang med nogle få ting nu og så sår flere ting i marts og april«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden