Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Rasmus Vendrup
Illustration: Rasmus Vendrup

Tyggegummi til børn indeholder skadelige stoffer

Kendte tyggegummi-mærker som Hubba Bubba, Chupa Chups, Wrigley’s, Mentos, Stimorol og V6 indeholder hormonforstyrrende stoffer, der er mistænkt for at kunne skade børns udvikling, viser ny stor test. V6 og Stimorol fjerner nu stofferne fra deres tyggegummi.

Tygger dine børn tyggegummi? I så fald kan det være en god ide fremover at styre uden om de mest gængse mærker som Hubba Bubba, Chupa Chups, Wrigley’s, Mentos, Stimorol og V6.

En omfattende test af tyggegummi foretaget af Tænk Kemi viser, at halvdelen indeholder konserveringsmidlerne BHA og BHT, der er mistænkt for at have hormonforstyrrende effekter. For tyggegummi til børn er tallet endnu højere. Her indeholder hele 2 ud af 3 pakker stofferne, som mistænkes for at påvirke udviklingen af børns kønsorganer og dermed deres senere evne til at forplante sig.

At der er hormonforstyrrende stoffer i tyggegummi på det danske marked, kommer langtfra bag på Forbrugerrådet Tænk Kemi, som allerede i 2015 testede en lang række tyggegummi og fandt BHA og BHT i 3 ud af 4 af dem til børn. Alligevel havde rådet håbet på et mere opløftende resultat denne gang.

Vi opfordrer børn og gravide til at gå uden om alle produkter, der indeholder BHA og BHT

»Det er ikke imponerende, at vi kan finde hormonforstyrrende stoffer i 2 ud af 3 slags tyggegummi til børn. Testen viser helt tydeligt, at man sagtens kan lave tyggegummi uden de stoffer, så det er vigtigt, at producenterne finder alternativer. Vi opfordrer især børn til at gå uden om alle produkter, der indeholder BHA og BHT, for selv i små doser bidrager det til vores samlede udsættelse for stofferne; det, vi kalder cocktaileffekten«, siger Stine Müller fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Center for Hormonforstyrrende Stoffer, der er et af de førende forskningsenheder i verden inden for den type stoffer, oplyser, at de to stoffer ikke er undersøgt tilstrækkeligt, men ifølge den videnskabelige litteratur kan de i store doser både virke såkaldt ’antiøstrogene’, ’østrogene’ og ’anti-androgene’ – det er tre forskellige hormonforstyrrende mekanismer. Det fortæller centerleder Anna-Maria Andersson.

Man kan jo tydeligvis lave tyggegummi uden de to stoffer, så hvorfor ikke lade være?

»Det er virkelig nogle stoffer, der burde undersøges bedre. Hvis mængderne ikke overskrider det daglige acceptable indtag, så vil et tyggegummi ikke være til stor fare. Problemet er blot, at det er ikke sådan vi lever i dag. Vi bliver udsat for mange andre stoffer, der har hormonforstyrrende egenskaber«.

»Man kan jo tydeligvis lave tyggegummi uden de to stoffer, så hvorfor ikke lade være, indtil man har fået det undersøgt nærmere?«, siger Andersson.

BHA og BHT findes også i f.eks. kosmetik og plejeprodukter, hvor forbrugere kan gå efter mærkerne Svanen og Blå Krans, hvis man ønsker at undgå stofferne. På fødevarer skal de to stoffer varedeklareres med e-numrene E320 og E321.

Slik- og fødevarevirksomheden Mars, der markedsfører tyggegummi som Hubba Bubba og Wrigley’s, mener ikke, at der er et problem.

»Både BHA og BHT er gennemtestede, nøje regulerede og godkendt af globalt anerkendte autoriteter«, skriver Mars’s nordiske corporate affairs director, Laura Brown, i et mailsvar til Politiken.

»Mars Wrigley bruger kun små mængder af BHT og BHA på grund af deres antioxidante egenskaber i noget af vores tyggegummi, og det overholder alle regulativer og fastlagte grænser«.

Mondelez, som står bag mærkerne V6 og Stimorol, oplyser til Politiken, at virksomheden arbejder på på længere sigt helt at udfase kunstige tilsætningsstoffer, og at det nu efter flere års udvikling er lykkes at fremstille tyggegummi uden BHT, samtidig med, at den ønskede smag og tekstur bevares.

»De nye V6 tyggegummi uden BHT rammer hylderne her i foråret, og Stimorol uden BHT lanceres efter sommerferien«, fortæller Celin Huseby, der er nordisk kommunikationsdirektør i Mondelez Europe.

Coop Danmark, som står bag supermarkedskæderne Brugsen, Fakta, Irma og Kvickly har en strategi om aktivt at fjerne skadelige stoffer fra butikkernes produkter.

Alligevel får undersøgelsen ikke Coops kvalitetschef, Malene Teller Blume, til at granske reolerne med tyggegummi nærmere.

»Det er en stor beslutning at forbyde varer i butikkerne, som er fuldt lovlige, og vi kan desværre ikke forbyde alle produkter med alle mistænkelige stoffer. Men vi kan gå foran og forbyde dem i vores egne varemærker, som tæller næsten 5.000 produkter. Stofferne er under særlig mistanke, og vi er enig med Forbrugerrådet og andre eksperter i, at de ikke bør tilsættes hverken fødevarer eller kosmetik. Men vi har endnu ikke besluttet at inkludere mærkevarer i forbuddet«, siger hun.

Tyggegummitesten kommer, blot en uge efter at en undersøgelse fra Det Økologiske Råd dokumenterede, at der er alarmerende høje koncentrationer af hormonforstyrrende stoffer i støvet i 20 ud af 20 af landets børneinstitutioner. Stofferne frigives fra både møbler, legetøj, stoffer og gulve og er vanskelige at slippe af med ved almindelig rengøring og udluftning.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) kan på grund af udlandsrejse ikke kommentere tyggegummiundersøgelsens resultater, men sagde tidligere på måneden på et møde med EU’s miljøministre, at Danmark arbejder for et forbud mod hormonforstyrrende stoffer i legetøj, kosmetik og visse forbrugerprodukter i hele EU.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden