Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mette Dreyer/POLITIKEN
Foto: Mette Dreyer/POLITIKEN

Tag dig nu sammen! Jamen, jeg har den korte variant af genet 5-HTTLPR og kan ikke kompensere for SLC6A4-delens serotonintransporter.

Kroppens hemmeligheder: Hjerneskanninger afslører, hvorfor vinterhalvårets mørke gør nogle trætte og triste, mens andre trives

Måske punker du helt uden grund dig selv for at være mindre vital i vinterhalvåret. Forskere har skannet hjerner og fundet en videnskabelig forklaring på vores forskellige reaktion på årstidsskift.

FOR ABONNENTER

Hvad skyldes det, at nogle af os har det svært med mørke og kulde, mens andre tonser derudad med vanlig energi og måske ligefrem glæder sig til at hygge igennem, når hverdagen får en mørkere lyssætning? Formentlig en blanding af livssituation, miljø, kultur og psykologi, men betyder det noget, hvordan vi biologisk er skruet sammen?

»Ja, det gør det helt sikkert. Vi ved f.eks., at bestemte gener disponerer et menneske for at udvikle vinterdepression«, siger Gitte Moos Knudsen, overlæge ved Neurocentret, Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden