0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

  Alt om De fyrede

Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian
Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Måske bliver du udvalgt: I dag bliver nye ejendomsvurderinger testet på 80.000 boligejere

Chok, glæde, forundring. 80.000 boligejere får onsdag tilbuddet om at deltage i den første test af de nye ejendomsvurderinger, der i sidste ende afgør, om din ejendomskat stiger eller falder.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De sidder klar ved telefonerne i Vurderingsstyrelsen, når 80.000 boligejere på onsdag bliver bedt om at deltage i den første store test af de nye ejendomsvurderinger.

Via e-Boks bliver de udvalgte boligejere præsenteret for myndighedernes bud på en ny vurdering af parcelhuset eller villaens værdi, og det vil også give boligejerne en fornemmelse af, om deres ejendomsskat vil stige eller falde.

På grund af alt for mange fejl og uforklarlige forskelle i vurderingerne – også på identiske ejendomme – blev det gamle vurderingssystem suspenderet i 2013 og låst fast på 2011-niveauet.

Frygter stormløb på systemet

Nu er nye og mere retvisende vurderinger ved at være på plads, og da de fleste ejerboliger i og omkring de store byer er steget i pris siden 2011, er der lagt op til kraftige stigninger i vurderingerne og dermed også i ejendomsskatterne.

Omvendt er der flere steder i provinsen og i landkommunerne, at vurderingerne og dermed ejendomsskatterne har været for høje i perioden.

Med dagens test får Vurderingsstyrelsen en første fornemmelse af, om boligejerne er tilfredse med de nye vurderinger, eller om de løber storm på styrelsens telefoner og medarbejdere i vrede og frustration over udsigten til større og mindre skattesmæk.

»Denne test giver os for første gang en fornemmelse af, hvor de nye vurderinger kommer til at ligge, og derfor er det også en tryktest af boligejernes reaktion«, siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit.

Hun opfordrer de boligejere, der får tilbuddet om at deltage i testen, til at råbe op over for Vurderingsstyrelsen, hvis de mener, at vurderingerne er helt hen i vejret:

»Det er nok de færreste, som vil klage over for lav en ejendomsvurdering, men viser det sig, at en stor del af de udvalgte boligejere mener, at den vejledende nye grund- eller ejendomsvurdering er for høj, bør de gøre Vurderingsstyrelsen opmærksom på det, så det kan blive undersøgt«.

»På den måde er de 80.000 boligejere, der får muligheden for en vejledende vurdering allerede nu, også med til at sikre kvaliteten af de egentlige vurderinger«, siger hun.

Skatter låst indtil 2024

Også Vurderingsstyrelsen understreger forud for onsdagens test, at de nye vurderinger netop ikke er bindende, men kun vejledende.

Så sent som i sidste uge måtte regeringen udskyde de nye regler for boligskatter, der ellers skulle være trådt i kraft 1. januar 2021.

Nu er de nye skatter skubbet til 2024, først der kan dine boligskatter stige ellert falde. Den såkaldte ejendomsværdiskat er nemlig omfattet af et skattestop frem til 2024, mens grundskylden, der beskatter den jord, din bolig er bygget på, er fastfrosset og låst i samme periode. Grundskylden kan ganske vist stige med op til 7 procent årligt, men stigningen bliver indfrosset som gæld i ejendommen, og kan kan først afregnes i 2014.

»Vurderingsstyrelsen har brug for at finde ud af, hvor voldsom reaktionen bliver på de nye vejledende vurderinger, inden de rigtige bliver sendt ud i løbet af de næste to år. Målet er helt klart at undgå et stormløb på systemet og så vidt muligt gøre de nye vurderinger til en god oplevelse for boligejerne«, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea.

-------------------------

Rettelse: I en tidligere version fremstod det ikke klart, at grundskylden kan stige, men at stigningen vil blive indfrosset som gæld, og at der først kan afregnes i 2024.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden