0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

    Alt om De fyrede

Jakob Moll opgav sit livsværk for at rejse et år, men corona har udskudt turen: »Jeg kan ikke bruge fortrydelse til noget«

Iværksætter og direktør på mediet Zetland Jakob Moll forlod sit job for at rejse ud og bo i udlandet med sin familie. Men så kom coronaen, uvished og en ny virkelighed.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Drømmen for Jakob Moll, hans hustru Jytte Bergmann Moll og børnene Frode, Liv og Gerda var at træde ud af hverdagen og bare en gang »mærke noget andet«.

Forbrug og liv

Det er en sen søndag aften i december, at jeg ringer og fortæller det. Jeg har besluttet at søge et ophold på et universitet i udlandet. Det er noget, min kone og jeg altid har drømt om; at rejse ud og bo i den store verden som familie. Samtidig er jeg nødt til at få batterierne ladet op, kan jeg mærke. Opholdet er ikke faldet på plads endnu, men hvis jeg skal fratræde på en ordentlig måde – og det vil jeg – så skal det siges nu. Selv om det er svært. Der bliver godt nok også stille i telefonen.

I de sidste 10 år har jeg og mine tre medstiftere bygget mediet Zetland op fra ingenting. Vi begyndte i en kælder, og jeg blev direktør, fordi jeg var den eneste, der kunne regne. Vi var fælles om en vision om at lave et nyt medie og tænke journalistik på en helt ny måde. For fem år siden besluttede vi, at vi måtte have investorer, hvis Zetland skulle vokse sig stor. Jeg vidste, at det udskød vores drøm om at rejse som familie. Når man fremlægger en forretningsplan, er det ligesom at love noget: Her er, hvad vi vil få til at ske, hvis I hjælper os i gang. Det løfte har altid fyldt meget for mig.

Som direktør var det min opgave at holde styr på økonomien. De følgende år var vi gennem tre investeringsrunder for at rejse flere penge. I de år vidste jeg på ethvert tidspunkt, præcis hvor mange penge, som stod på Zetlands konto. Kom der nogle millioner ind, var der ro på noget tid, men der gik aldrig ret mange måneder, før jeg skulle regne på, hvornår pengene risikerede at slippe op. Det er ikke unikt, det er en historie, alle iværksættere kan fortælle. Men det sled.

Jeg balancerede mellem at skulle få nye geniale ideer og være med til at finde ud af, hvordan vi kunne vokse, og samtidig have en plan for, hvad der skulle ske, hvis vi måtte kaste håndklædet i ringen og hurtigt skulle afhænde Zetland. Lavede jeg en regnskabsfejl eller overså en momsbetaling, kunne det gå galt. Der var over 20 medarbejdere, som skulle have løn hver måned. Jeg er optimist af natur, men jeg var nødt til hele tiden at tænke på, hvad der skulle ske, hvis vi løb tør for penge. Jeg skulle konstant være pessimistisk.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere