0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

    Alt om De fyrede

Nyt mærke skal vise forbrugerne, at elektronik-producenter lever op til deres miljøansvar

Flere hundrede virksomheder overholder ifølge foreningen Elretur ikke reglerne for genanvendelse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Udtjent elektronik har masser at byde på, f.eks. kan 60 procent af indholdet i gamle batterier genanvendes og bruges i nye varer.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når du køber ny elektronik, kan du være med til at sikre, at der bliver genanvendt materialer fra udtjent elektronik. Nu introducerer foreningen Elretur nemlig et miljøcertifikat, som viser, at producenter eller importører overholder deres producentansvar.

Mange virksomheder er givetvis ikke opmærksomme på de krav, loven stiller, mens andre sandsynligvis spekulerer bevidst i at omgå deres producentansvar

Virksomhederne skal genbruge, genanvende og bortskaffe deres udtjente el-produkter for at spare knappe ressourcer og passe på miljøet. Men flere hundrede virksomheder overholder ifølge Elretur ikke reglerne. Miljøstyrelsen vurderer, at cirka 51.500 tons svarende til cirka 25 procent af det samlede salg af el-produkter aldrig registreres.

Elretur, der har 800 store og små virksomheder som medlemmer, vil med miljøcertifikatet gøre det let for forbrugerne at handle med de virksomheder, der overholder deres ansvar ved at udvinde værdifulde ressourcer fra udtjent elektronik, reparere, genanvende produkter og bortskaffe resten miljøansvarligt.

»Mange virksomheder er givetvis ikke opmærksomme på de krav, loven stiller, mens andre sandsynligvis spekulerer bevidst i at omgå deres producentansvar. Det skader den cirkulære økonomi, når der er virksomheder, der ikke bidrager, og det fordyrer hverdagen urimeligt for virksomheder, som overholder reglerne. Det skal vi alle huske på, når vi handler,«, siger administrerende direktør i Elretur, Morten Harboe-Jepsen.

Elektronikaffald er den hurtigst voksende affaldsstrøm i den industrialiserede verden. Kategorien dækker over alle produkter, som kræver batterier eller el fra stikket i væggen for at virke. Mobiltelefoner, bærbare computere, spillekonsoller, husholdningsmaskiner og meget andet er en del af denne kategori. Hvis udtjente produkter ikke håndteres miljøansvarligt, kan få det store konsekvenser for miljøet.

Ifølge Elretur ender 87 procent af alt, der lægges i ’småt elektronik’ på genbrugsstationen, i nye produkter.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts