0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Guide: Få det til at knase, brug fingrene, skab kontrast, spice it up!

Har du problemer med at lugte og smage? Læs her, hvordan måltidet bliver en oplevelse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Kåre Viemose
Foto: Kåre Viemose

SPICE IT UP! Kontrast i tekstur, temperatur eller et ordentligt 'spark' fra noget stærkt som chili er nogle af måderne, man kan gøre måltider sjovere for mennesker med smags- og lugtetab.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Forskningsprojektet ’Rehabilitering af lugttab gennem madlavning’ bygger på de fire T’er. De er alle uafhængige af lugtesansen, men skaber på anden vis mange indtryk i munden.

Tekstur. Skab kontrast, og få det til at knase! Mund, læber og tunge sender informationer til hjernen om forskellig tekstur. Det øger smagsoplevelsen. Tænk derfor altid modpoler ind i måltidet: tortillachips med guacamole. Mango med ristede peanuts på boller i karry. Æbletern, mandler og sprød mysli på yoghurt.

Taktilitet. Spis med fingrene! Fingrene var vores primære indikator, når vi fandt mad i naturen. Føltes frugten fast og saftspændt, ville den være sundere og mere næringsrig, end hvis den var blød og rynket. Forventningsimpulsen om, at der er noget godt på vej, får stadig fingermad til at smage bedre. Tænk på pommes frites og hotdog.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere