foto: Det Hollandske Kontor for Medicinsk Cannabis under Sundhedsministeriet

foto: Det Hollandske Kontor for Medicinsk Cannabis under Sundhedsministeriet

Forbrug og liv

Efterlyses: 350 kg pot

Staten mangler cannabis til 90 procent af patienterne.

Forbrug og liv

Topskud fra cannabisplanten skal hjælpe syge borgere med voldsomme smerter. Men myndighederne ved ikke, hvordan de skal skaffe cannabis til mere end 90 procent af patienterne.

Sundhedsministeriet vil købe cannabis i Holland, men i et internt notat, som Politiken har, skriver ministeriet, at med 1.500 patienter »kan efterspørgslen ikke dækkes af den hollandske produktion«.

Der er stor efterspørgsel på cannabis fra Holland. Derfor er der sat en grænse for eksporten, så Danmark kun kan købe i alt 100 kilo over tre på hinanden følgende år. Det dækker ifølge ministeriet behovet hos 130 ud af 1.500 patienter. Der mangler cannabis til de resterende 1.370 syge danskere – svarende til en mangel på 350 kilo årligt. Det vækker politisk bekymring.

»Det giver ingen mening at lave et forsøg, hvis markedet ikke kan dække vores behov. Jeg forventer, at sundhedsminister Sophie Løhde (V) sikrer forsyningen af cannabis, og vil tage spørgsmålet op med hende hurtigst muligt«, siger Carolina Magdalene Maier fra Alternativet.

Sundhedsministeriet nævner i notatet andre mulige leverandører, men en løsning er langt væk: Canada producerer tørret cannabis til medicin, men eksporterer ikke. Israel forbyder eksport. Australien og Tyskland er positive over for medicinsk cannabis, men dyrker ikke planten.

Danske landmænd melder sig klar til at dyrke de kontroversielle planter. Liberal Alliance og Alternativet mener også, at Danmark skal etablere sin egen statskontrollerede produktion af cannabis. Og DF er åben for netop den mulighed.

»Hvorfor skal vi sende pengene ud af landet, når vi kan producere det sikkert herhjemme? Jeg vil på en studietur til Holland og besøge de drivhuse, hvor de dyrker cannabis til medicinsk brug«, siger sundhedsordfører Liselott Blixt.

»Hvorfor skal vi sende pengene ud af landet, når vi kan producere det sikkert herhjemme?«

Hun bekræfter, at politikerne har lavet en aftale om at hjælpe 1.500 syge borgere med at få adgang til cannabis uden at vide, hvor de vil skaffe cannabissen:

»Det kan du godt sige«.

Flere patientgrupper har i årevis presset på for at få lovlig adgang til medicinsk cannabis. Personer med sklerose, rygmarvsskade, stærke kroniske smerter og patienter, der har kvalme og kaster op efter kemoterapi, kan få cannabis på recept.

Politiken har spurgt Sundhedsministeriet, hvordan det vil skaffe nok cannabis, når Holland kun kan dække en brøkdel af behovet. Ministeriet skriver, at det har overvejelser om, »hvordan man kan sikre tilstrækkelig forsyning«, uden at komme nærmere ind på sine overvejelser.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce