Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Biler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bilens indeklima forpestes af kemi

Det indvendige af din bil afgiver en lang række af kemikalier, der kan skade hormonbalancen, din sundhed og miljøet.

Biler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke kun i dit hjem, at du skal tænke på udluftning og gode materialer for at undgå skadelige stoffer. Også din bil kan indeholde plastikindtræk med blødgørere og metal med nikkel.

Det skriver Informationscenter for Miljø & Sundhed (IMS) , som har tjekket hvor i bilen man kan finde stoffer, der kan skade miljø og sundhed.

LÆS ARTIKEL

Se her, hvilke skader de kemiske stoffer kan forårsage:

Bromerede flammehæmmere i sæder Bromerede flammehæmmere er kemikalier, der tilsættes produkter for at forhindre flammer, og dermed at brand udvikler sig, hvis der for eksempel sker en kortslutning i en af de elektriske installationer.

Bromerede flammehæmmere kan være tilsat til flere forskellige materialer i din bil. For eksempel i sæderne, i isoleringen, gulvbelægningen og i radioen.

Bromerede flammehæmmere er blandt andet mistænkt for at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende samt at kunne nedsætte vores evne til at få børn.

Ftalater i sikkerhedsseler
Sikkerhedsseler og instrumentbrættet kan være blødgjort med såkaldte ftalater. Sørg for at børn ikke sutter på sikkerhedsselerne.

Ftalaterne afgives også langsomt til luften, og kan blive indåndet af dem, som opholder sig i bilen. Sørg derfor for at lufte godt ud i bilen, når den holder stille, hvis du vil reducere dit indtag af ftalater.

Det er bevist, at nogle ftalater er hormonforstyrrende, mens resten af gruppen af ftalater er mistænkt for at være det. Nogle af dem kan også være kræftfremkaldende. Derudover kan de også på lang sigt skade vandmiljøet.

Duftfriskere forpester luften
Rengøringsmidler, bilplejemidler og duftfriskere indeholder parfume, der bliver afgivet til luften. Parfume kan give allergi.

Jo mere du udsættes for parfume, jo større er risikoen for at udvikle allergi. Det er altså ikke kun, hvis du allerede har parfumeallergi, du skal være opmærksom på den dejlige duft.

Hvis du er bekymret for at få allergi, kan du derfor undgå at bruge duftfriskere og sørge for at holde bilen ren med miljømærkede uparfumerede rengørings- og bilplejemidler.

Nikkel i nøgler og gearstang
Gearstangens belægning kan indeholde nikkel, som kan give allergi. Det er også en god idé at være opmærksom på nikkel i nøgler.

Du kan teste bilen for nikkel ved at købe et nikkel-sæt på apoteket, som viser, om materialet frigiver nikkel i mængder, der kan give allergi.

Krom i læder og skind
Tungmetallet krom bruges, når man garver skind og læder, og kan derfor forekomme i bilen, hvis interiøret er af læder eller skind.

Krom kan give allergi. Det allergifremkaldende stof er ellers relativt nemt at undgå i det færdige læder. Alligevel er der mange produkter i handlen med læder, der indeholder det.

Er du i tvivl om, hvad bilens læder er garvet med, kan du spørge din bilforhandler eller producenten.

Organiske opløsningsmidler

Bilplejemidler som fx voks og polish kan have et højt indhold af organiske opløsningsmidler.

Disse stoffer afgives til luften, og kan irritere luftvejene og påvirke centralnervesystemet. Stofferne kan også skade miljøet, hvis de ledes urenset ud i naturen via spildevandet.

Hvis bilplejemidler er nødvendige, er det en god idé at bruge så lidt plejemiddel som muligt, følge brugsanvisningen nøje og bruge de anbefalede mængder samt lufte godt ud i bilen efter rengøring.

Kilde: Informationscenter for Miljø og Sundhed

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden